Sarajevo je jučer imalo najzagađeniji zrak na svijetu

Sarajevo je jučer imalo najzagađeniji zrak na svijetu
Foto: Epa

PREMA mjerenjima američke ambasade u Bosni i Hercegovini, grad Sarajevo je ove nedjelje, 2. prosinca, imao najzagađeniji zrak na svijetu, javlja Klix-ba.

Na mjernim instrumentima američke ambasade u popodnevnim je satima zagađenje zraka u Sarajevu dostiglo vrijednosnu brojku blizu 300 indeksa kvalitete zraka (AQI) i time premašilo vrijednost opasnu za zdravlje svih građana.

Navečer još gore

U večernjim satima bilo je još gore. Tada je u tom gradu izmjereno 315 AQI, što prema mjerenjima američke ambasade u Bosni i Hercegovini spada u najopasniju ljestvicu zagađenja koje može ostaviti ozbiljne posljedice na zdravlje svih stanovnika. 

Podaci o kvaliteti zraka prikupljeni u ambasadi SAD-a mogu se razlikovati od ostalih mjerenja na drugim lokacijama grada jer se podaci iz jedne kontrolne stanice ne mogu primijeniti na cijelo Sarajevo. Mjerenja se vrše u svim gradovima u kojima ambasada SAD-a ima svoje sjedište i uređaje za mjerenje zagađenja zraka.

Opasno za zdravlje stanovnika

"Kada indeks kvalitete zraka pređe 300 AQI, dostiže vrijednost koja je opasna za zdravlje stanovnika. Cijela populacija može imati ozbiljnijih zdravstvenih problema", rekli su iz agencije Environmental Protection Agency, a prenosi N1.

Environmental Protection Agency je agencija koja se bavi brojnim područjima zaštite okoliša i koja objavljuje rezultate mjerenja zagađenja zraka diljem svijeta.

Prema portalu N1, u Sarajevu je u nedjelju u 14 sati zrak bio zagađeniji od zraka u Pekingu, jednom od gradova s najvećom razinom onečišćenja zraka.

Danas ujutro na mjernoj stanici u Sarajevu izmjereno je 241 AQI, što je razina zagađenja koja je vrlo nezdrava za stanovnike tog grada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara