Sarajevo je jutros među najzagađenijim gradovima na svijetu

Sarajevo je jutros među najzagađenijim gradovima na svijetu
Foto: EPA/AirVisual

GLAVNI grad Bosne i Hercegovine jutros je bio na vrhu popisa gradova svijeta u kojima je najveća razina onečišćenja zraka, podaci su objavljeni na mrežnim stranicama sustava AirVisual koji u realnom vremenu prikuplja podatke s mjernih postaja diljem svijeta. 

Prema podacima koji su bili dostupni iza 10 sati, indeks kvalitete zraka u Sarajevu bio je 336. Zajedno s glavnim gradom Kirgistana Biškekom u kojemu je taj indeks bio 301 te su dvije prijestolnice bile jedini gradovi u kojima se provodi mjerenje i u kojima je kvaliteta zraka rangirana kao opasna po zdravlje.

Opasno po zdravlje

U slučaju Sarajeva izmjerena je koncentracija od 286 mikrograma sitnih čestica po prostornom metru. Riječ je o česticama promjera 2,5 mikrograma, koje se smatraju najopasnijima za zdravlje jer prodiru duboko u pluća.

U nešto su boljoj situaciji bili indijski New Delhi, u kojemu je taj indeks bio 194, te bugarska Sofija s indeksom 176 i pakistanski Lahore u kojemu je indeks bio 173, no ipak su u kategoriji nezdravog.

U toj su kategoriji u subotu bili i glavni grad Srbije Beograd te Sjeverne Makedonije Skoplje koji su 7. odnosno 8. na popisu gradova u kojima je u subotu bio najnezdraviji zrak.

Zagreb je bio na 75. mjestu i u kategoriji je zraka koja je označena kao dobra. U toj su kategoriji u subotu bili i gradovi poput Pariza, Osla ili Toronta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara