Sarajevo: Petranovićeva "Družba isusova" otvara natjecateljski dio SFF-a

Direkcija Sarajevo film festivala (SFF) objavila je u petak konačni raspored filmova koji će biti prikazani na najvećoj regionalnoj filmskoj smotri što se ove godine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine održava od 20. do 28. kolovoza, a čast otvaranja natjecateljskog dijela pripao je hrvatskom filmu "Družba Isusova".

"Spremno čekamo 20. kolovoza kada će festival biti otvoren svjetskom premijerom novog igranog filma Pjera Žalice Kod amidže Idriza", kazao je novinarima u Sarajevu direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

On je istodobno potvrdio kako će tijekom cjelokupnog festivala publika moći vidjeti 180 filmskih ostvarenja u okviru nekoliko odvojenih programa.

Purivatra je potvrdio kako će hrvatskom filmu pripasti čast otvaranja ovogodišnjeg natjecateljskog dijela regionalnog programa SFF-a - 21. kolovoza na repertoaru je film "Družba Isusova" redatelja Silvija Petranovića u kojemu glume Leona Paraminski, Milan Pleština, Ivica Vidović i Livio Badurina.

Hrvatska će na ovogodišnjem desetom jubilarnom SFF-u biti zastupljena i filmom "Ta divna splitska noć" kojega je režirao Arsen Anton Ostojić i u kojemu nastupaju Dino Dvornik, Marinko Prga i Mladen Vulić.

U ovaj najreprezentativniji program ušlo je još sedam filmova - dva iz Srbije i Crne Gore te po jedan iz Makedonije, Bugarske, Rumunjske, Slovenije i Albanije.

"Riječ je o devet nedvojbeno najboljih filmova iz regije", kazao je direktor Purivatra, istaknuvši kako su sve ekipe koje su realizirale ova ostvarenja potvrdile svoj dolazak u Sarajevo tijekom održavanja festivala što je dodatni dokaz koliko je on postao važan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nagrade za najbolje ostvarenje u regionalnom programu dodijelit će žiri na čijemu će čelu biti britanski redatelj Mike Leigh.

Posebno atraktivnim za publiku u direkciji SFF-a smatraju dvije gala projekcije na kojima će gostovati John Malkovich te Carole Bouquet i Gerard Depardieu.

Malkovich će biti nazočan projekciji njegova redateljskog prvijenca "Ples ubojica" dok Bouquet i Depardieu stižu u Sarajevo kako bi zajedno s publikom SFF-a pogledali film Bertranda Bliera "Prelijepa za tebe".

Uz njih, direkcija ovogodišnjeg SFF-a skrbit će i za još 850 prijavljenih gostiju te novinara što je rekordna brojka do sada.

Zbog velikog zanimanja medija bit će otvoren i posebni press centar a kako bi se zadovoljilo veliko zanimanje publike u suradnji s Filmskim festivalom iz Roterdama uveden je i novi sustav telefonskog rezerviranja ulaznica. Cijene karata su u rasponu od 10 konveribilnih maraka (36 kuna) za "udarne projekcije" pa do jedne KM za filmove iz dječjeg programa.

Organizatori procjenjuju kako će ovogodišnji SFF-a koštati oko 500 tisuća eura.

(Hina) xrm ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara