Šarinić: Za podjelu Bosne bili su i Tuđman i Milošević i Izetbegović

PREMA BiH je bilo apetita i s hrvatske i sa srpske strane, a suglasan s podjelom te države za vrijeme rata bio je i bosanski predsjednik Alija Izetbegović, kaže za sarajevski "Dnevni avaz" bivši najbliži čovjek Franje Tuđmana, Hrvoje Šarinić.

"Bila su dva sastanka na kojima su predsjednici Milošević i Tuđman razgovarali osobno, u četiri oka, i na kojima je govoreno o podjeli BiH. Njihovih susreta bilo je, međutim, više, na marginama nekih međunarodnih konferencija, tokom kojih bi oni uzeli jednu sobu i sjedili i pričali. BiH je bila lajt motiv, da se tako izrazim. Razrješenje balkanske situacije bilo je nemoguće bez razrješenja statusa BiH. U tom kontekstu govoreno je i o podjeli BiH", kaže Šarinić Dnevnom avazu.

Dva sastanka na kojima su Tuđman i Milošević o podjeli BiH razgovarali osobno su sastanak u Karađorđevu i sastanak u Tikvešu. "Sastanak u Karađorđevu bio je uvertira" za sastanak u Tikvešu, koji je uslijedio nekih mjesec dana kasnije.

"Milošević je pokušao Tuđmana navući papirićima kako muslimani hoće cijelu Bosnu, kako su poboli zeleni bajrak na Romaniju, kako svima prijeti opasnost od tog radikalizma... Tuđman ga je slušao, ali nije nešto posebno reagirao na to. Kasnije mi je samo rekao - komentirajući taj papir koji su srpske specijalne službe fabricirale – 'ima nešto u ovome'.", kaže Šarinić, inače jedan od glavnih izvora na koji se pozivaju ljudi koji daju tezu o dogovorenom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Šarinić tvrdi da je za podjelu BiH bio i Alija Izetbegović, s kojim su se Šarinić i Tuđman susreli 1993. u Ženevi. "U jednom momentu Alija kaže - uzmite vi Hercegovinu sebi, mi protiv toga ne bismo imali ništa. BiH bi bila manja, ali bi imala svoje međunarodne granice, a mi bismo bili mnogo sigurniji. Tuđman mu je na to odgovorio - sada smo za cjelovitu BiH, šta će biti u budućnosti, vidjet ćemo! Želim vam, dakle, reći da tada ntiko nije bio za cjelovitu BiH, pa čak ni Alija!", kaže Šarinić. Na tom sastanku bio je prisutan i Haris Silajdžić, ali on je šutio.

Glavni razlog sprečavanja podjele Bosne bilo je po Šariniću uplitanje međunarodne zajednice, koja je smatrala "da bi takvo nešto dovelo do otvaranja Pandorine kutije".

"Svi su htjeli podjelu BiH, uključujući i Tuđmana. Neki su bili tu suptilniji, a neki brutalniji. Tuđman je smatrao da nije bilo Drugog svjetskog rata, postojala bi banovina Hrvatska, s velikim dijelom BiH u njoj", završava Šarinić svoje izlaganje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara