Sarkozy i Berlusconi zbog imigranata traže reviziju Schengenskog sporazuma

Foto: AFP

ČELNICI Francuske i Italije Nicolas Sarkozy i Silvio Berlusconi jučer su najavili revidiranje Schengenskog sporazuma o otvorenim granicama među zemljama EU-a.

Najava dvojice čelnika uslijedila je nakon sastanka tijekom kojega su raspravljali o povećanom broju imigranata iz Sjeverne Afrike.

Podsjetimo, zbog nemira u arapskim zemljama tijekom 2011. godine u južnu Italiju je emigriralo 25.000 stanovnika nemirom zahvaćenih zemalja. Među njima su tisuće Tunižana koji se žele pridružiti svojim rođacima u Francuskoj.

Ksenofobična Francuska je burno reagirala na vijest o takvoj mogućnosti, a dodatne tenzije je uzrokovalo talijansko izdavanje viza tisućama imigranata kojima je time omogućeno nesmetano putovanje zemljama Schengenskog sporazuma.

"Ne tražimo ukidanje, već reviziju zbog iznimnih okolnosti"

Dvojica čelnika su u zajedničkom pismu visokim dužnosnicima EU-a zatražili reviziju sporazuma.

"Situacija koja se odnosi na migraciju na Mediteranu bi se ubrzo mogla pretvoriti u krizu koja će narušiti vjerovanje naših sugrađana u princip slobodnog putovanja unutar schengenskih granica", piše u pismu.

Na konferenciji za novinare koja je uslijedila nakon sastanka Berlusconi je rekao da ni Francuska ni Italija ne žele kraj Schengenskog sporazuma, ali da "smatraju da bi, u iznimnim okolnostima, trebale postojati varijacije sporazuma". Također je rekao da će među europskim zemljama vladati solidarnost te da južne zemlje Mediterana neće biti ostavljene same s problemom masovne imigracije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara