Sarkozy i Berlusconi zbog imigranata traže reviziju Schengenskog sporazuma

Foto: AFP

ČELNICI Francuske i Italije Nicolas Sarkozy i Silvio Berlusconi jučer su najavili revidiranje Schengenskog sporazuma o otvorenim granicama među zemljama EU-a.

Najava dvojice čelnika uslijedila je nakon sastanka tijekom kojega su raspravljali o povećanom broju imigranata iz Sjeverne Afrike.

Podsjetimo, zbog nemira u arapskim zemljama tijekom 2011. godine u južnu Italiju je emigriralo 25.000 stanovnika nemirom zahvaćenih zemalja. Među njima su tisuće Tunižana koji se žele pridružiti svojim rođacima u Francuskoj.

Ksenofobična Francuska je burno reagirala na vijest o takvoj mogućnosti, a dodatne tenzije je uzrokovalo talijansko izdavanje viza tisućama imigranata kojima je time omogućeno nesmetano putovanje zemljama Schengenskog sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne tražimo ukidanje, već reviziju zbog iznimnih okolnosti"

Dvojica čelnika su u zajedničkom pismu visokim dužnosnicima EU-a zatražili reviziju sporazuma.

"Situacija koja se odnosi na migraciju na Mediteranu bi se ubrzo mogla pretvoriti u krizu koja će narušiti vjerovanje naših sugrađana u princip slobodnog putovanja unutar schengenskih granica", piše u pismu.

Na konferenciji za novinare koja je uslijedila nakon sastanka Berlusconi je rekao da ni Francuska ni Italija ne žele kraj Schengenskog sporazuma, ali da "smatraju da bi, u iznimnim okolnostima, trebale postojati varijacije sporazuma". Također je rekao da će među europskim zemljama vladati solidarnost te da južne zemlje Mediterana neće biti ostavljene same s problemom masovne imigracije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara