Orešković: Razgovarat ću s investitorima koji drže 80 posto našeg duga

Orešković: Razgovarat ću s investitorima koji drže 80 posto našeg duga

Foto: FAH

MANDATARA Tihomira Oreškovića danas  je primila Kolinda kako bi s njim razgovarala o gospodarskim pitanjima.

"Predsjednica mi je partner i zajedno smo podijelili ideje o gospodarstvu i kako zajedno raditi da poboljšamo klimu i povučemo investicije izvana. Kako povezati kontakte predsjednice iz Europe i SAD-a i kako povezati vladu te zajedno surađivati", kazao je Orešković nakon sastanka, javlja N1 televizija.

Osvrnuo se  na put u austrijski Kitzbuhel gdje će s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem u četvrtak i petak  sudjelovati na skupu predstavnika vlada, bankara i ostalih kupaca državnih dugova s jugoistoka Europe.

"Sjajna prilika"

"Ovo je sjajna prilika jer osam do deset najvećih investitora koji nam drže 80 posto duga će tamo biti. Želim čuti što imaju za reći. U pitanju je dug. Dug je zabrinjavajući i treba vidjeti kako ga smanjiti imamo neke programe i planove. Bitno mi je podijeliti ideje s investitorima da vidimo kako spustiti dug i kako kroz jednu do dvije godine pokrenuti sve i promijeniti rejting. Mislim da promjene rejtinga neće biti. To će nam dati malo vremena jer treba jasno i konkretno poručiti kako smanjiti taj dug da nam se rejting poboljša. Radimo na konkretnim programima. Stavit ću ih na stol. Imamo način kako infleksiju promijeniti i uvjeren sam da kad čuju ideje da će im se svidjeti i da će se kroz implementraciju u kratkom roku imati utjecaj na naš rejting", rekao je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mrtvi kapital"

Komentirao je i proračun te poručio kako će "aktivirati državnu imovinu koja nije u funkciji".

"To je mrtvi kapital to treba aktivirati i iskorisititi da smanjimo dug", rekao je on.

Oreškovića je predsjednica upoznala sa svim mjerama i preporukama koje je izradilo njeno Vijeće za gospodarska pitanja Predsjednice Republike kao i zaključcima projekta „Zaposlimo Hrvatsku“.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara