Sastanak predsjednika parlamenata jadransko-jonske inicijative

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić sudjelovat će u petak u Ravenni na trećem sastanku predsjednika parlamenata zemalja Jadranskojonske inicijative (JJI) kojim završava talijansko predsjedanje tom inicijativom.

Predsjednici parlamenata zemalja članica (Italija, Hrvatska, Grčka, Slovenija, Albanija, BiH i SiCG), u svojim će se razgovorima, kako je najavljeno, usredotočiti na borbu protiv ilegalne trgovine i parlamentarnu suradnju u jadransko-jonskoj regiji u kontekstu europske integracije.

Na nedavnom sastanku čelnika država i vlada zemalja Jadransko-jonske inicijative, održanog 13. svibnja u Bariju a na kojem su sudjelovali premijer Ivica Račan i ministar vanjskih poslova Tonino Picula, raspravljalo se o gradnji cesta, sveučilišnoj i kulturnoj suradnji te zaštiti okoliša. Na tom prvom sastanku na vrhu JJI, s dosadašnjim susretima na ministarskoj razini, u zajedničkoj je deklaraciji Hrvatskoj data potpora za ulazak u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Susret u Bariju su Račan i Picula iskoristili za isticanje važnosti projekta jadransko-jonske autoceste, uputivši poziv Europskoj komisiji da se uvjeri u potrebu njezine izgradnje.

Hrvatska je od 1998. godine podupirala od Italije potaknutu JJI, inzistiravši na njenom uključivanju u širi kontekst suradnje na Sredozemlju.

Nakon jednogodišnjeg talijanskog mandata, predsjedanje Jadransko-jonskom inicijativom preuzima Slovenija, dok će Italija od Grčke 1. srpnja preuzeti palicu predsjedanja Europskom unijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara