Sastanak predstavnika Hrvatskih željeznica i beogradskoga ŽTP-a

PREDSTAVNICI Uprave Hrvatskih željeznica (HŽ) i Uprave beogradskoga Željezničkog transportnog poduzeća (ŽTP) razgovarali su jučer u Zagrebu o zajedničkom radu na hrvatskoj i srpskoj dionici 10. paneuropskoga prometnog koridora kako bi se povećao prijevoz i poboljšale prijevozničke usluge, izvijestio je danas HŽ.

Glede povećanja teretnog prijevoza na 10. paneuropskom koridoru, ocijenjeno je da je zajednički poslovni interes iskoristiti modernizirane lokomotive, te putničke i teretne vagone.

Zaključeno je da je ključno pitanje kako doći do tereta za prijevoz jer je prijevoz od početka 90-ih godina išao drugim koridorima.

Također je zaključeno da je jedino realno rješenje osnutak mješovitog poduzeća koje će po jedinstvenoj cijeni obavljati teretni prijevoz od početne postaje do odredišta (npr. teretni vlak Muenchen - Solun).

Lokomotive i vagoni mogu ostati u sustavu vlastitih željeznica, a zajedničko poduzeće omogućit će konkurentno vozno vrijeme i cijenu, i to na zajedničkim projektima u kojima ni za jednu stranu neće biti dvojbenih elemenata, ističe u priopćenju HŽ.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktori HŽ-Carga i Teretnog prijevoza beogradskoga ŽTP-a zaduženi su da u roku od mjesec dana izrade dokument na temelju kojega bi se krenulo u osnutak takva zajedničkog poduzeća.

Ocijenjeno je i da se u putničkome prijevozu može učiniti mnogo više. Sada između Zagreba i Beograda voze tri para vlakova na dan, koji ne zadovoljavaju ni po kakvoći prijevoza ni po vremenu putovanja, te je dogovoreno da se, nakon što se uvede vozni red za 2003./2004. u prosincu 2003., jednom paru vlakova pokuša poboljšati kvaliteta i da se skrati vrijeme njegova putovanja.

S tim u vezi, napominje se kako ima zainteresiranih putnika, što se pokazalo i ovog ljeta, kada se, nakon privremenog ukinuća viznog režima, broj putnika između Zagreba i Beograda povećao 40 posto, a u provozu i 70 posto.

Generalni direktori Hrvatskih željeznica Marijan Drempetić i beogradskoga ŽTP-a Slobodan Rosić danas će u Čatežu o tim temama razgovarati i s generalnim direktorom Slovenskih željeznica Blažom Miklavčičem, ističe u priopćenju HŽ.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara