Sastanak u MUP-u o novom zakonu o humanitarnom razminiranju

PREDSTAVNICI Vlade, poslodavaca i Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja na današnjem sastanku u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) razmotrili su sindikalne primjedbe u vezi novog Zakona o humanitarnom razminiranju.

Od predstavnika Vlade dobili smo novi nacrt Zakona o humanitarnom razminiranju o kojem se moramo očitovati do 20. siječnja, a idući sastanak zakazan je za 27. siječnja, izjavio je Hini predsjednik sindikata Dražen Kiš.

Također smo se složili da zakon treba što prije biti upućen u saborsku proceduru, ali tek nakon usuglašavanja svih zainteresiranih strana, dodao je Kiš.

Sindikat traži da se u novom zakonu precizno utvrdi radno vrijeme od pet sati dnevno, budući da je odredba o radnom vremenu ´ispala´ iz nacrta zakona, pa bi se primjenom Zakona o radu ono povećalo na osam sati dnevno.

´Produženje radnog vremena utječe na pad koncentracije pirotehničara, što može znatno povećati njihovo stradavanje´, naglašava Kiš uz napomenu da je dosad na humanitarnom razminiranju stradalo 117 pirotehničara.

Sindikat također zahtijeva da se pirotehničarima vrate prava hrvatskih ratnih vojnih invalida u slučaju stradavanja na poslu (pravo na invalidninu, ortopedski doplatak, obiteljsku invalidninu i dr.).

Ta su prava, naime, izgubili novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja, koji je stupio na snagu u studenom 2001. godine.

Današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici MUP-a, Ministarstva financija, Ministarstva rada i socijalne skrbi, Hrvatskog centra za razminiranje, Hrvatske udruge poslodavaca na poslovima razminiranja, AKD-a Mungos i sindikata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara