Sat za planet Zemlju: Najveće svjetske znamenitosti večeras tonu u mrak

Foto: AFP

VEČERAS se širom svijeta održava globalna akcija gašenja svjetla koja se prvi put održala u Sidneyju prije pet godina.

Inicijativa WWF-a (World Wilflife Fund) Sat za planet Zemlju nastala je 2007. godine u Sydneyju s ciljem podizanja svijesti vlastima i stanovništvu svijeta o prekomjernoj potrošnji Zemljinih resursa, energetskoj učinkovitosti, štetnosti klimatskih promjena te čovjekova negativnog utjecaja na Zemlju.

Od 2,2 milijuna Australaca, koliko ih je te godine sudjelovalo u akciji, broj sudionika lani je porastao na 1,3 milijarde ljudi u 4500 gradova iz 128 država svijeta. Ove godine u akciji sudjeluje 131 država.

Sat za planet Zemlju podupire 15 gradova u Hrvatskoj, a u nekima od njih bit će priređeno i prigodno obilježavanje ove akcije. U mraku će biti dubrovačke Zidine, a pridružuju se i Zadar, Osijek, Split, Zagreb te još neki gradovi, koji će tako stati uz bok velikim svjetskim metropolama koje posljednje subote u ožujku na sat vremena ugase rasvjetu na svojim najupečatljivijim znamenitostima. Već godinama u mrak tonu Eiffelov toranj u Parizu, Buckinghamska palača u Londonu, Opera u Sydneyju, berlinska Brandenbruška vrata, piramide u Kairu itd.

Predviđeno je da se svjetla ugase u 20,30 sati, s time da da WWF ove godine potiče građane da svjetla ostave ugašena i duže od sat vremena. Akciji su svoju potporu u Hrvatskoj dali predsjednik Ivo Josipović te Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara