Satnici HV-a otputovali u mirovnu misiju UN-a u Zapadnu Saharu

SATNICI Hrvatske vojske Tonči Čugura i Jerko Ivanković otputovali su jutros iz zagrebačke zračne luke u Zapadnu Saharu gdje će sudjelovati u mirovnoj misiji Ujedninjenih naroda MINURSO kao nenaoružani vojni promatrači.

Ta UN-ova misija, nakon Sijera Leonea, Eritreje i Etiopije, te Indije i Pakistana, četvrta je po redu u kojoj časnici hrvatskih oružanih snaga sudjeluju kao vojni promatrači. Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo obrane stanje u Zapadnoj Sahari je mirno i nema sukoba.

Misija MINURSO djeluje u Zapadnoj Sahari temeljem rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a iz travnja 1991. a satnici Čugura i Ivanković u Zapadnoj Sahari radit će na provedbi prekida vatre između Maroka i Fronte Polisario. Od 1976., nakon odlaska španjolske kolonijalne vlasti teritorijalne pretenzije na to područje pokazale su Maroko i Mauritanija. Mauritanija se poslije povukla iz tog područja a oružane snage Maroka i fronte Polisario koja se bori za neovisnost Zapadne Sahare vodile su do 1991. dugotrajne borbe.

U toj misiji UN-a, naši časnici radit će još s oko 230 nenaoružanih vojnih promatrača, 48 vojnika UN-a za potporu, 50-ak civilnih policajaca UN-a te 180 civilnih dužnosnika UN-a. Svi oni rade na održavanju mirovnih dogovara te pripremi referenduma lokalnog stanovništva koji će odlučiti o sudbini tog područja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara