Saudijci se uključili u istragu nestanka novinara u njihovom konzulatu

Saudijci se uključili u istragu nestanka novinara u njihovom konzulatu
Foto: Hina/TRT

IZASLANSTVO Saudijske Arabije stiglo je Tursku kako bi se priključili istrazi nestanka istaknutog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, navela su danas dva turska izvora. 

Saudijski izvor također tvrdi da je član kraljevske obitelji, princ Khaled al-Faisal, posjetio Tursku u četvrtak. Kasnije istoga dana Turska je izvijestila da su dvije zemlje dogovorile osnivanje zajedničke radne skupine na inicijativu Rijada kako bi istražili slučaj.

Khashoggi je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. listopada kako bi prikupio potrebnu dokumentaciju za nadolazeće vjenčanje. Saudijski dužnosnici rekli su da je otišao brzo nakon toga, ali turski dužnosnici i njegova zaručnica, koja ga je čekala ispred konzulata, tvrde da nikada nije izašao. 

Procjena turske policije: Khashoggi ubijen u konzulatu

Turski izvori rekli su Reutersu da je prvotna procjena policije bila da je Khashoggi, otvoren kritičar saudijske vlade, ubijen unutar konzulata. Rijad je odbacio optužbe kao neutemeljene. 

U četvrtak je princ Khaled, guverner Meke, stigao u kratak posjet Turskoj u ulozi posebnog savjetnika kralja Salmana, otkrio je Reutersu izvor povezan s prinčevom obitelji, što je potez koji sugerira da kraljevina rješavanje ovog slučaja smatra prioritetom. 

Erdogan: Dokažite da je Khashoggi napustio zgradu konzulata

Izaslanstvo Saudijske Arabije stiglo je danas u Tursku u sklopu dogovora Ankare i Rijada da istraže slučaj, navode dva turska izvora.

"Izaslanstvo je došlo u Tursku u nastojanju da se formira zajednička radna skupina sa Saudijskom Arabijom", izjavio je jedan od izvora.

Turska novinska agencija Anadolu navodi da će izaslanstvo razgovarati s turskim vlastima preko vikenda.

Erdogan je ranije poručio da Turska neće šutjeti u vezi nestanka Khashoggija i pozvao dužnosnike u saudijskom konzulatu u Istanbulu da dokažu da je novinar napustio zgradu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara