Saudijska Arabija traži smrtnu kaznu za petero aktivista za ljudska prava

Saudijska Arabija traži smrtnu kaznu za petero aktivista za ljudska prava
Foto: EPA

DRŽAVNI odvjetnik Saudijske Arabije zatražio je smrtnu kaznu za petero aktivista za ljudska prava u toj zemlji, kojima se trenutno sudi u tajnosti, upozorile su skupine za ljudska prava, među njima i Human Rights Watch (HRW).

Među zatočenicima je Israa al-Ghomgham, koja bi mogla postati prva žena suočena sa smrtnom kaznom zbog svog aktivističkog djelovanja. Optužena je za poticanje na prosvjede i pružanje moralne podrške pobunjenicima.

"Svaka egzekucija je strašna, ali tražeći smrtnu kaznu za aktiviste kao što je Israa al-Ghomgham, koji se ne optužuju za nasilno ponašanje, monstruozno je", izjavila je Sarah Leah Whitson iz HRW.

Zabranjeni javni prosvjedi

Saudijska Arabija, apsolutistička monarhija u kojoj su zabranjeni javni prosvjedi i političke stranke, posljednjih godina donijela je neke značajne društvene i gospodarske reforme pod vlašću moćnog princa Mohammeda bin Salmana.

Međutim, reforme su bile popraćene neslaganjem i strogim kažnjavanjem desetina svećenika, intelektualaca i aktivista koji su bili uhićeni u posljednjih godinu dana, uključujući i žene koje su se borile za pravo na vožnju automobila u toj duboko konzervativnoj muslimanskoj zemlji.

Ghomgham je istaknuta šijitska muslimanska aktivistica koja je sudjelovala 2011. u masovnim prosvjedima u istočnoj pokrajini, a u prosincu 2015. uhićena je u svom domu zajedno s mužem.

Većina šijitske manjine u Saudijskoj Arabiji živi u istočnoj pokrajini gdje se proizvodi nafta, a neki se žale da su im zabranjene vjerske ceremonije ili ometane od sunitskih vlasti te da nemaju mogućnosti za rad i obrazovanje. Vlast je te optužbe odbacila. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara