Saudijska Arabija zabranjuje brak djevojkama mlađim od 18?

Saudijska Arabija zabranjuje brak djevojkama mlađim od 18?

NAKON što je slučaj 8-godišnje djevojčice koja je prisilno udana za 40 godina starijeg muškarca privukao lavinu kritika, Saudijska Arabija mogla bi zabraniti brak djevojkama mlađim od 18 godina, rekao je danas ministar pravosuđa te zemlje.

"Jedna od opcija koje su na raspolaganju je i zabrana braka ljudima mlađim od 18 godina", rekao je u novinskom intervjuu saudijski ministar pravosuđa Mohammed al-Eissa, kad su ga pitali što namjerava napraviti oko udaje maloljetnica.

"Obiteljske dužnosti"

"Djevojka mlađa od 18 godina vrlo često nije u stanju preuzeti obiteljske dužnosti, posebno ako rodi dijete ubrzo nakon udaje", dodao je.

U Saudijskoj Arabiji vlada salafizam, vrlo oštra struja islama koja ženama daje tek malo više prava nego životinjama. Jedno od prava koje imaju očevi je i ugovaranje braka svojih kćeri s kime god požele. Stoga su vrlo česti slučajevi u kojima se djevojčice koje još nisu ušle u pubertet moraju vjenčati za odrasle muškarce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mnogi saudijski religijski vođe, uključujući i najutjecajnijeg, velikog muftiju Šeika Abdula Aziza Al-Šeika, podupiru praksu vjenčavanja maloljetnih djevojaka, tvrdeći kako se time izbjegava seks djevojaka prije braka.

Plemenski običaj, ovjekovječen religijskim propisima

Zadnjih je dana svijet pogodila vijest o razvodu 50-godišnjeg muškarca iz malog saudijskog grada Onaize i njegove 8-godišnje nevjeste.

Naravno, osim što sprečava predbračni seks, praksa udavanja maloljetnih djevojaka njihovim obiteljima donosi i značajne financijske beneficije u obliku miraza.

Udavanje maloljetnih djevojaka za odrasle muškarce u principu je plemenski običaj koji je našao svoje opravdanje u islamu. Ta je praksa česta u mnogim arapskim zemljama, ali izvan Saudijske Arabije su prilično rijetki slučajevi udavanja djevojčica koje nisu ušle u pubertet.

F.M.
Foto:
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara