savjet prostornog uređenja države utvrdio Program rada

Predlaganje mjera koje trebaju unaprijediti stanje u prostoru s posebnim naglaskom na morsku obalu, otoke, velike gradove, prirodno i kulturno nasljeđe, sastavnica je Programa rada Savjeta prostornog uređenja Hrvatske što ga je usvojila hrvatska Vlada. L

Savjet će predlagati i izraditi kriterije za izradu prostornih planova, kriterije za određivanje lokacija i izradu projekata za posebno značajne cjeline i pojedinačne objekte u zaštićenim zonama, te u zonama turističke namjene, poduzetničkim, zonama za razvitak i unapređenje športa, zonama eksploatacije mineralnih sirovina.

Izrađeni će kriteriji poslužiti za izradu prioritetnih pilot projekata, primjerice spriječavanja devastiranja prostora. Za izradu tih projekata, Savjet će po potrebi predložiti radnu grupu vanjskih suradnika i istaknutih stručnjaka i znanstvenika.

Savjet će predložiti kriterije i obveze izrade natječajne dokumentacije za intervencije u prostoru od posebnog interesa države, a kroz svoj će rad pratiti, usmjeravati i ocjenjivati kvalitetu izrade prostornih planova i drugih dokumenata prostornog uređenja.

Programom rada zacrtano je da će Savjet pratiti procese u prostoru, te predlagati usmjerenja politike prostornog uređenja Hrvatske usklađene s europskim načelima.

Davat će mišljenja i ocjenjivati prostorne planove nacionalnih i parkova prirode, prijedloge unapređenja zakona i propisa iz djelokruga Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i druge poslove koji su u programima rada Ministarstva i Vlade za područje prostornog uređenja, a koje donosi Hrvatski sabor.

Spomenuto Ministarstvo zaduženo je da osigura uvjete za rad Savjeta, imenuje tajnika iz redova službenika Ministarstva, pripremi potrebnu dokumentaciju i aktivno sudjeluje u radu Savjeta.

(Hina) xum ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara