Savjet za praćenje goveđe encefalopatije preporučio da se dopusti uvoz goveda iz EU

Stručni savjet za praćenje goveđe encefalopatije preporučio je danas ministru poljoprivrede da, pod određenim uvjetima, dozvoli uvoz govedine iz zemalja EU s najnižom incidencijom bolesti, izjavio je večeras pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo i predsjednik Savjeta Davorin Lukman. L

Odluku o tome donosi ministar poljoprivrede, a Savjet, sastavljen od stručnjaka, daje preporuku.

Lukman je u izjavi za Hinu naveo da je uvjet da incidencija bolesti, tj. broj oboljelih goveda u odnosu na populaciju goveda u zemlji iz koje bi se eventualno dopustio uvoz, mora biti rađena za period od posljednjih sedam godina.

Dalje, da u toj zemlji postoje svi uvjeti monitoringa i kontrole koji se provode u Hrvatskoj. Pritom je napomenuo da se u Hrvatskoj koriste testovi za otkrivanje goveđe encefalopatije verificirani kao najmjerodavniji uopće, 100 posto točni.

Eventualno uvezena goveda, prema preporuci Savjeta, morala bi biti oteljena nakon 31. 12. 2001., tj. kada je u svim zemljama EU bila već na snazi zabrana korištenja koštanog brašna, koje se prije toga koristilo u stočnoj prehrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Četvrti je uvjet da u zemlji iz koje bi se eventualno uvozila goveda nije bilo pozitivnog slučaja, odnosno oboljelog goveda, u zadnje 2 gdine, kazao je Lukman.

Prema Lukmanovim riječima, te uvjete zadovoljavaju dvije europske zemlje, Finska i Austrija.

Na današnjoj sjednici Savjeta, koji inače broji 15 članova, bilo je deset članova, a preporuku su donijeli većinom glasova, kazao je Lukman. Objasnio je da to znači da većina od deset članova Stručnog savjeta smatra da se može garantirati potpuna kontrola zdravlja eventualno uvezenih goveda pod navedenim uvjetima.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, koji donosi odluku o eventualnom uvozu goveda u Hrvatsku, u ponedjeljak putuje u Bruxelles gdje će se sastati s Franzom Fischlerom, povjerenikom EK za poljoprivredu. To će biti prvi susret na visokoj razini u gospodarskom resoru Hrvatske i EK od kako Hrvatska ima novu Vladu.

(Hina) xjn xsdju yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara