Savjetnik britanskog premijera kršio mjere izolacije, Johnson ga neće otpustiti

Savjetnik britanskog premijera kršio mjere izolacije, Johnson ga neće otpustiti
Foto: EPA

BRITANSKI premijer Boris Johnson danas je odbacio pozive oporbe da otpusti svog glavnog savjetnika Dominica Cummingsa nakon napisa medija da je u vrijeme dok je imao simptome covida-19 prekršio mjere ograničenja kretanja uvedene zbog pandemije. 

Cummings je putovao dok je imao simptome covida-19

Cummings, mozak kampanje za britanski izlazak iz Europske unije iz 2016. godine, krajem ožujka je putovao u okrug Durham na sjeveru Engleske, kad su stroge mjere zabrane kretanja već bile na snazi, objavili su listovi The Guardian i The Mirror u petak navečer. Dva medija pišu kako je Cummings išao do kuće svojih roditelja u vrijeme dok je imao simptome koronavirusa. 

Iz premijerovog ureda brane Cummingsa

Johnsonov ured danas je objavio kako je savjetnik premijera otišao u Durham kako bi se obitelj brinula za njegovog sina jer mu je supruga bila zaražena covidom-19, zbog čega je postojala velika vjerojatnost da će se i on zaraziti. 

"Njegova sestra i nećakinje ponudile su pomoć pa je otišao u obližnju kuću, odvojenu od obitelji koja bi mogla pomoći ako bi to bilo potrebno", rekao je glasnogovornik Downing Streeta. 

"Njegov čin bio je u skladu sa smjernicama o koronavirusu. Cummings vjeruje kako se ponio razumno i legalno", dodao je glasnogovornik. 

Michael Glove: Briga za obitelj i dijete nije zločin

Ministar u Johnsonovoj vladi Michael Glove komentirao je situaciju kazavši kako "briga za obitelj i dijete nije zločin".

Oporbenjaci pozvali Cummingsa na ostavku

No oporbene stranke pozivaju na Cummingsovu ostavku. 

"Dominic Cummings trebao je napraviti pravu stvar i dati ostavku, ali pošto nije, Boris Johnson mora pokazati vodstvo i odmah ga ukloniti iz ureda", rekao je parlamentarni čelnik Škotske nacionalne stranke Ian Blackford. 

Laburisti su poručili kako ne smiju postojati jedna pravila za političare, a druga za britanski narod. Liberalni demokrati tvrde da Cummings mora dati ostavku pokaže li se da je prekršio mjere. Prema tim mjerama, stanovnici moraju ostati kod kuće i suzdržati se od posjeta obitelji osim ako su im potrebne ključne potrepštine poput lijekova ili hrane.

Druge istaknute ličnosti već su dale ostavku nakon kršenja tih pravila. 

Do sada dvoje zdravstvenih službenika dalo otkaze

Epidemiolog Neil Ferguson napustio je znanstveno savjetničko tijelo britanske vlade nakon što je otkriveno da je posjetio svoju djevojku dok to nije bilo dopušteno. Ostavku je dala i Catherine Calderwood, škotska zdravstvena čelnica, nakon što je ulovljena da je dva puta posjetila svoj drugi dom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara