Scena Gorica predstavlja "Mišobox"

U NEDJELJU, 4. svibnja, s početkom u 20 sati, u Dvorani Galženica u Velikoj Gorici (Trg Stjepana Radića 5), biti će održana premijera predstave "Mišobox" u režiji Darka Japelja.

Nakon "Božićne haljine" i "Šume Striborove" ovo je treća dječja predstava u produkciji Scene Gorica. Inspiracija za predstavu je svijet malih cirkusa francuske provincije čije se lampice sve češće zauvijek gase. Ovo je predstava u kojoj jedan glumac igra paletu likova s promjenama koje se događaju vrlo brzo. Glazbeni svijet ove predstave je raznolik, uključuje elemente kabarea, arapskog hip-hopa, francuske šansone i bal musettea.
 
Predstava Mišobox priča nekoliko priča. Prostorni okvir za njihovo pričanje je mračna glumačka garderoba koja postaje lutkina kuća, a ona se pretvara u cirkusku pistu. Glumac postaje lutak koji se pretvara u kazališno lice Alphonsea. Sva glumačka prelijevanja iz lika u lik u predstavi su vidljiva kao i mehanizmi prerušavanja. Ne igramo se skrivanja već razotkrivanja kazališnog rituala. Utoliko je ovo i predstava o glumcu i kazalištu.

Scena Mišoboxa je  mjesto promjene identiteta. Vratolomije popraćene zvucima bubnja glumačke su prirode. Ovo je predstava u kojoj jedan glumac igra paletu likova s promjenama koje se događaju vrlo brzo. Voljeli bismo kad bi ta virtuoznost promjena na trenutke oduzimala dah na način na koji  to čine trenuci u kojima hodač na žici gubi ravnotežu.

Nakon što smo navili meštra ceremonije Alphonsea koji gospodari svojom kućom-cirkusom, lagano ćemo oživjeti i njegovog scenskog partnera, miša Gigia. Glumac manipulira lutkom i u isto vrijeme igra Alphonsea. Duet za jednog izvođača. Duo pour un.
 
Radnja se odvija u propalom cirkusu nadomak grada. Njegov vlasnik, Alphonse, svojim je škrtarenjem otjerao sve životinje. Hini da mu ne nedostaju. Nesretan je jer je ostao sam, ali bez životinja cirkus ne može privući publiku. No, Alphonse će ipak priznati da mu nedostaje njegov scenski partner miš Gigi koji je svoju sreću pošao potražiti u New York. Miš je inače vrstan glumac i plesač.

Nakon što je i Gigi shvatio da Amerika nije što je mislio da jest i da mu nedostaje mali cirkus u kojem je imao vjernu publiku, vraća se u domovinu. Ovo je i priča o snovima glumca o svjetlima Hollywooda koja u svijesti mogu postati zlokobna, naročito kad je želudac prazan a kuća daleko. Gigijev povratak i Alphonseovo iskustvo samovanja ponovo će spojiti scenske partnere, a oni će nam ispričati njihovu priču. Priča je to o djeci koja, misleći na zabavu i avanturu, love malog miša, ne misleći pritom na njegovo pravo na slobodu. Muke malog miša dosegnut će vrhunac kad ga dječaci pokušaju prodati. Kroz ovu priču tematizira se odnos djece  prema životinjama i do koje se mjere  s njima mogu zabavljati. Tu je i tema straha od nepoznatog budući da miša nitko ne voli i svi ga se boje unatoč njegovoj simpatičnosti. Ova priča propituje odbačenost individue, u ovom slučaju miša, kao posljedice straha od nepoznatog.

Mišobox je stoga predstava o toleranciji i prepoznavanju i prihvaćanju Drugoga sa svim njegovim različitostima. U ovom slučaju radi se o mišu, ali na nekom drugom nivou razumijevanja, to bi mogao biti svatko od nas, tko je u jednom, ili drugom trenutku života , bio odbačen.

No, bijeg i iz najcrnjeg mraka je moguć. Tako se miš herojski baca u bijeg i pomiče kutiju. Stiže tako na scenu napuštenog cirkusa, privučen glazbom. Miš će u cirkusu pronaći slobodu, a Alphonse svog scenskog partnera. Oni će zajedno pričati priče sve dok Alphonse ne postane pohlepan za novcem, a Gigi gladan slave. I evo nas na početku priče.

Svjetla teatra ugasit će se. A Alphonse i Gigi nestat će u mrak kazališne kutije i pričekati neko vrijeme dok ne dođe nova publika. Mišobox je kutija s figurama koje plešu, pjevaju ,glume... a pokreće ih samo jedan čovjek. Glumac. Inspiracija za predstavu je svijet malih cirkusa francuske provincije čije lampice sve češće zauvijek gase. Glazbeni svijet ove predstave raznolik, uključuje elemente kabarea, arapskog hip-hopa, francuske šansone i bal musettea.

Foto: Damir Žižić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara