SCG: Reakcije na odmrzavanje 110 milijuna dolara pomoći

ODLUKA američkog Kongresa kojom je Srbiji i Crnoj Gori odobreno 110 milijuna dolara pomoći znak je daljnjeg napretka u odnosima dvaju zemalja, kazao je u utorak ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore.

"Ta odluka je rezultat velikog razumijevanja koje SAD ima za teškoće s kojima se susrećemo", rekao je Goran Svilanović Radiju B92.

Srbijanski premijer Zoran Živković kazao je novinarima da je odluka Kongresa očekivana, te je ona "plod dobrog rada srbijanskih vlasti u prethodnom razdoblju". Ne treba je povezivati s uhićenjem Veselina Šljivančanina, jer je suradnja s Međunarodnim sudom za ratne zločine (ICTY) "jasno opredjeljenje demokratskih vlasti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Srbijanski ministar financija Božidar Đelić je Radiju B92 kazao da je cilj srbijanskih vlasti osigurati da u narednom budžetu SAD-a više ne bude nikakvih uvjeta.

"Posljednje izjave koje dolaze iz Washingtona pokazuju da i kod njih postoji želja da se završi s politikom uvjetovanja i da se prijeđe na partnerstvo", kazao je Đelić.

Dodao je da osim odmrzavanja izravne pomoći od 110 milijuna dolara, postoji i posredni učinak jer će "SAD ubrzati proces normalizacije trgovinskih odnosa i podržati investitore koji žele doći u Srbiju".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara