SCHEFFER: EUROPA SE MORA PRIDRUŽITI SAD-U PROTIV TERORIZMA

U odnosu na Sjedinjene Države Europa kasni u shvaćanju terorizma kao vanjske i unutarnje prijetnje i ona to mora nadoknaditi, a Irak joj je šansa da ponovno uspostavi transatlantsku vezu, ocijenio je glavni tajnik NATOa Jaap de Hoop Scheffer.

SAD su se "usredotočile na borbu protiv terorizma dok smo mi u Europi u manjoj mjeri koncentrirani na posljedice u svijetu", izjavio je Scheffer u intervjuu za New York Times od petka.

"Ako se jaz (između SAD-a i Europe) mora prebroditi, to mora učiniti Europa" i najbolja prilika da se to učini je Irak, ocijenio je šef Sjevernoatlantskog saveza.

"Ako se u nečemu saveznici moraju složiti, to je činjenica da si, bez obzira kako ocjenjivali rat u Iraku, (...) ne možemo dopustiti da se situacija u Iraku pogorša", objasnio je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scheffer je kazao da je od Iraka naučio dvije stvari: prva je da sve dok Europa promatra svoju integraciju kao akciju usmjerenu protiv Sjedinjenih Dražva, "to neće ići, jer će rezultat biti podjela Europe".

"Drugo: ako želimo transatlantski dijalog između odraslih ljudi, znam da je svaki predsjednik ili američka vlada spremna slušati glas Europe, ako to nije i jedini glas. Ako ih je pet, onda oni neće slušati i pitat će se što je zapravo Europa".

(Hina) xrt ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara