Schroeder i Putin simbolično potvrdili njemačko-rusku pomirbu

Ruski i njemački čelnik Vladimir Putin i Gerhard Schroeder ponovili su uoči proslave 60. obljetnice svršetka Drugog svjetskog rata izjave i simbole kojima potvrđuju njemačkorusku pomirbu koja prije nekoliko godina nije bila tako očita.

Njemački je kancelar prvi put došao u Moskvu s "izaslanstvom pomirbe", upriličivši zajedno s Putinom sastanak ratnih veterana dviju zemalja.

"Naši su narodi podnijeli najveće gubitke tijekom rata", istaknuo je Putin, dok je Schroeder primijetio da "graniči s čudom to što se danas ovako sastajemo 60 godina poslije i razgovaramo o budućnosti obiju zemalja i Europe".

Održavanje takva susreta nije samo presedan, nego i "senzacija", rekao je u povjerenju Guenther Stiemke (83), veteran njemačke oklopne divizije koji je sudjelovao u bitkama na ruskoj bojišnici i koji je pratio kancelara u Moskvu.

Schroeder je u nedjelju zatražio "oprost za patnje koje su Nijemci zadali ruskom i drugim narodima ili su se dogodile uime Nijemaca".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom poduljeg razgovora dvojice čelnika za Bild Zeitung, ruski predsjednik nije propustio da podsjeti na sudbinu njemačkih žrtava u američko-britanskom bombardiranju Dresdena u veljači 1945., kao i da podupre njemački zahtjev za stalno sjedište u UN-ovu Vijeću sigurnosti, istaknuvši kako je prošlo vrijeme kada se Njemačka morala "šibati" zbog svoje nacističke prošlosti.

Schroeder i Putin koji si govore ti i često se viđaju - u pet godina sastali su se tridesetak puta - žele promicati gospodarske interese dviju zemalja, napose na energetskom polju.

Gerhard Schroeder jedan je od rijetkih političara u Njemačkoj koji ruskog predsjednika zove "pravim demokratom".

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara