Schroeder: "Konsolidirati Europu kao mirovnu silu i socijalni obrazac"

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder izjavio je u srijedu u Aachenu (na zapadu Njemačke) da sada treba "konsolidirati Europu kao mirovnu silu i kao socijalni obrazac".

Schroeder je dodao da "europske ustanove i oni koji su čvrsto prionuli uz europsku zamisao moraju tijesno surađivati" kako bi Europa izašla iz sadašnje krize.

Socijaldemokratski kancelar sastao se u Aachenu s predsjednikom Europske komisije, Portugalcem Joseom Manuelom Duraom Barrosom, s potpredsjednikom zaduženim za gospodarsku politiku Guenterom Verheugenom i šefom socijalističke parlamentarne skupine u Europskom parlamentu Martinom Schulzom, dvojicom njemačkih socijaldemokrata s kojima je kancelar u bliskoj vezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svrha susreta četiri političara je postići dogovor i poduzeti korake za suzbijanje krize u Europskoj uniji.

Schulz je u ime svoje skupine predložio plan s više točaka o organiziranju građanskih foruma o europskom projektu u 25 zemalja, kao i institucijske mjere koje, među ostalim, trebaju pojednostavniti zakonodavni proces i pripremiti uvođenje dužnosti ministra vanjskih poslova Unije.

Barroso je istaknuo da u "Europi ne može biti govora o tome da se jedna ideja nameće svima". "Za Europu, dodao je, potrebno vam je tržište, ali i duh, kultura, uljudba i politička volja. Mislim da nije jako zločesto sučeliti one koji su za političku i one koji su za gospodarsku integraciju. Potrebno vam je oboje, tako se ide naprijed".

Susret se održava u izbornom uporištu Martina Schulza, nakon francuskog i nizozemskog odbijanja prijedloga europskog ustava i pet dana nakon neuspjeha Europskog vijeća o financiranju EU-a, dok se između Britanaca s jedne i Francuza i Nijemaca s druge strane nastavlja verbalni rat u kojemu jedni druge optužuju za neuspjeh, a London predbacuje Parizu i Berlinu da se okreću prošlosti time što ne žele preispitati zajedničku poljoprivrednu politiku (PAC).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara