Schroeder: Na Nijemcima je povijesna odgovornost za holokaust

NA NIJEMCIMA leži velika povijesna odgovornost za holokaust, rekao je njemački kancelar Gerhard Schroeder u govoru na komemoraciji u povodu 60. godišnjice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz Birkenau održanoj u utorak u Berlinu, te je svoje zemljake pozvao na borbu protiv antisemitizma.

Velika većina Nijemaca koji žive danas ne snosi krivnju za katastrofu holokausta ali čitav narod nosi posebnu odgovornost jer nacistički režim ne bi funkcionirao bez naroda koji ga je nosio, rekao je Schroeder i dodao da se upravo zbog povećane odgovornosti danas svim silama treba boriti protiv antisemitizma. Antisemitima i onima koji nisu ništa naučili iz povijesti, država će se oduprijeti svim silama, nastavio je Schroeder.

Njemački kancelar je, govoreći pred okupljenim gostima komemoracije koju je organizirao Međunarodni odbor za Auschwitz, desnim radikalima i neonacistima poručio da će "policija i aparati za zaštitu ustavnog poretka pomno bilježiti njihove tupe parole i aktivnosti". No borba protiv starih i novih nacista se mora razviti i na političkoj razini, zaključio je njemački kancelar.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara