SDP: HDZ-ova porezna politika u prilog bogatašima, siromasima opet ništa

NAJAVLJENA politika ministra financija Ivana Šukera je neostvariva, poručli su SDP-ovci s Iblerovog trga. SDP je održao konferenciju za novinare na temu "Porezna politika Vlade - u funkciji bogataša a protiv radnika".

Novinarima su se obratili Dragica Zgrabec, Mato Crkvenac i Slavko Linić, a kojom su odgovorili na prijedlog smanjenja poreza i uvođenja što više poreza na jedinstvenu stopu.

"HDZ-ova Vlada ima nisku stopu gospodarskog razvoja, nemaju strategiju te govore o smanjenju duga, što je predizborni blef. Povećane su trošarine, paraporezi, administrativne takse u zdravstvu, ukinute su olakšice. Jednom riječju pogoduje se onima koji imaju više. Zna se tko ima prihode od kapitala, a to nisu radnici." - kazala je SDP-ova saborska zastupnica Dragica Zgrabec.

Mato Crkvenac, bivši ministar financija je upozorio kako je neprihvatljivo za nacionalnu ekonomiju uvođenje "flat taxa".

"Smatram kako su takvi potezi ishitreni i površni. Kod poreza se ne smije ući s nečime što nije sto posto provjereno." - kazao je Crkvenac dodavši kako nije u redu da onaj tko djecu školuje na ženevskom jezeru plaća iste poreze kao i zadnja sirotinja.

"HDZ je pokazao kojim se slojevima građana okreće. To su bogati, a ne poduzetnici i umirovljenici." - kazao je Slavko Linić upozorivši kako se vide bitne razlike u funkcioniranju HDZ-ove i SDP-ove Vlade.

Upozorio je kako je SDP uveo četiri porezne stope, što HDZ želi smanjiti na jednu ili dvije te ukinuti porez na dividendu, kamate i imovinu.

"U dvije i pol godine HDZ-ove politike građani se osjećaju siromašnije, padaju imovine. Upravo porez utječe na to da građani dobivaju manje." - dodao je Linić.

Na Iblerovom trgu su istaknuli kako je ostao problem radnih mjesta, porastao je broj nezaposlenih.

"Porezi, ako se i mijenjaju, trebaju se mijenjati u korist građana i poduzetnika." - rekao je Linić.

Vlada se ulaskom u predizbornu godinu okreće bogatima, kojih je manje od ostalih. U SDP-u smatraju kako je to odgovor izvršne vlasti na pritiske izvana.

"Mi ćemo pred izbore predložiti poreze, ali ne nauštrb pravednosti sustava. Inzistirat ćemo na pravednom rasporedu poreznih tereta te predložiti nove porezne zahvate i poreze. Sustav s više stopa diferencira siromašne i bogate." - dodao je Crkvenac.

U SDP-u ističu kako je Vlada prve godine pokušavala nešto učiniti, da bi u drugoj godini odustala od ozbiljnih zahvata i reformi.

"U upravi nema reforme, ali se zapošljavaju novi ljudi. Slično je u zdravstvu i s umirovljenicima. Proći će četiri godine, a ništa se neće napraviti." - kazao je Crkvenac.

Slavko Linić je upozorio kako su ključni problemi za strane investitore korupcija, administracija "koja služi više kako prepreka nego suradnja" i poskupljenje investicija.

"HDZ ne vodi proračunsku politiku u smjeru rasta. Vidi se da su im potezi nepromišljeni i da se ne sagledavaju njihove posljedice. Čini se kako ne znaju koristiti poteze u poreznoj politici kako bi povećali gospodarski standard." - zaključila je SDP-ova saborska zastupnica Dragica Zgrabec.

Srđan Hebar
Foto: S.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara