SDP optužio tehničku Vladu za kadroviranje u diplomaciji: "Neprimjereno i neodgovorno"

SDP optužio tehničku Vladu za kadroviranje u diplomaciji: "Neprimjereno i neodgovorno"

Foto: Hina

SDP je ocijenio da u uvjetima samoraspuštanja Hrvatskog sabora i pada vlade nije vrijeme za promjene u diplomaciji i opoziv veleposlanika, posebice u važnim zemljama poput SAD-a te da su vladini prijedlozi u tom smjeru "neprimjereni i vrlo neodgovorni".

Saborski zastupnik socijaldemokrata Joško Klisović kazao da je odbor za vanjsku politiku 25. svibnja primio vladin prijedlog za opoziv troje veleposlanika, Joška Para u SAD-u, Ive Goldsteina u Parizu i  Ivane Perić-Sutlić u Crnoj Gori.

Nakon toga više nisu stizali prijedlozi iako se zna da ih je na vladi 20-ak, rekao je potpredsjednik vanjskopolitičkog odbora Klisović koji vjeruje da je tu temu s dnevnog reda maknuo tehnički premijer Tihomir Orešković.

"U SDP-u smatramo da nije najbolje vrijeme za kadroviranje u diplomaciji i opoziv veleposlanika u uvjetima pada vlade, u uvjetima da je Sabor donio odluku o samoraspuštanju. U takvim uvjetima sada obezglaviti naša veleposlanstva kadrovski, maknuti veleposlanike u važnim zemljama kao što su SAD, Francuska ili susjednim zemljama smatramo neprimjerenim i vrlo neodgovornim", kazao je.

Klisović, koji vodi odbor nakon što je predsjednik tog saborskog tijela Davorin Mlakar izabran u Ustavni sud, rekao je da se na njega vrši pritisak, uključujući iz Ureda predsjednice da čim prije sazove sjednicu odbora kako bi ta razrješenja mogla ići dalje. Po njegovim riječima, iz predsjedničina ureda su ga zvali telefonom što smatra neprimjerenim od njezinih savjetnika.

"U SDP-u smatramo da razrješenja mogu ići kada se završe izbori, kada se formira nova vlada i kada će za sve razriješene veleposlanike biti prijedlozi i imenovanja novih veleposlanika, jer u važnim državama ne bi smjeli biti bez veleposlanika", rekao je Klisović.

Tada će nova vlada i predsjednica dogovoriti nove veleposlanike, dodao je Klisović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara