SDP: Policija je ponižavajućim scenama privođenja pred novinarima narušila prava Mirjane Pukanić

SDP JE uputio interpelaciju kojom tvrdi da su zdravstveni djelatnici, policija, socijalni radnici i državni dužnosnici svojim propustima i izjavama grubo povrijedili ustavna prava i slobode Mirjane Pukanić,  dok od Vlade traži kažnjavanje odgovornih.

Također, osim interpelacije, danas je upućen u saborsku proceduru i prijedlog posebnog zakona o zaštiti od zlostavljanja na radu.

Razni primjeri propusta
Navedeni su i konkretni primjeri propusta - osobna liječnica Mirjane Pukanić je uputnicu za bolničko liječenje izdala bez pregleda, na zahtjev djelatnica Centra za socijalnu skrb, dok je liječnica hitne pomoći odlučila o prisilnoj hospitalizaciji u Vrapču, ne osvrćući se na mišljenje koje je dan ranije izdala psihijatrica bolnice Sestara milosrdnica, u koju po mjestu stanovanja, Mirjana Pukanić i spada.

Također, nije joj ni omogućen kontakt s odvjetnikom, o prisilnoj hospitalizaciji nije na vrijeme obaviješten nadležni sud, dok je iz bolnice puštena bez terapije.

"Milinović prekršio više zakona"

Na meti je i ministar zdravstva Darko Milinović, za kojeg smatraju da je prekršio Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama i Zakon o osobnim podacima, citiravši odluke Županijskog suda o slučaju Pukanić.

On je naime tvrdio kako u zdravstvenom sustavu nije bilo pogreške, da bi tek nakon medijskih napisa potvrdio mogućnost pogreške liječnice hitne pomoći i bolnice u Vrapču, te tako proturječnim izjavama "narušio povjerenje građana u Vladu i državne institucije te vladavinu prava".

"Policija ponižavajuće privela Mirjanu Pukanić"

Iduća na listi je i policija, kojoj SDP zamjera što nije reagirala na ranije prijave Mirjane Pukanić, dok je prilikom njenog privođenja "primjenjivala silu koja nije bila adekvatna otporu", te je upravo "ponižavajućim scenama privođenja pred novinarima narušila njena prava".

Za SDP su tako na listi negativaca u policiji - načelnik PU zagrebačke Marijan Tomurad, ravnatelj policije Marijan Benko i njihovi glasnogovornici Krunoslav Borovec i Aleksandra Ljuba.

U interpelaciji još stoji kako je Pukanić bila "izložena pokušaju da ju se tretira kao osobu s teškim duševnim smetnjama, uskraćena su joj prava na pregled i davanje pristanka na liječenje".

A.P.
Foto: S.G.F.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara