SDP predlaže ograničiti troškove promidžbe za izbor predsjednika države

KLUB zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru predložio je zakon po kojemu bi se iznos koji bi kandidat za predsjednika države mogao potrošiti na izbornu promidžbu ograničio na sedam milijuna kuna, s tim da kandidat koji potroši više gubi pravo da mu se promidžbeni troškovi naknade iz državnoga proračuna.

SDP-ovci traže da se visina naknade troškova veže s brojem dobivenih glasova, s tim da bi se zadržao postojeći uvjet, da pravo na naknadu ima kandidat koji dobije najmanje deset posto glasova.

Svoje prijedloge, Klub SDP-a formalizirao je kroz izmjene i dopune Zakona o izboru predsjednika Republike koje je uputio u saborsku proceduru.

Podrži li Sabor SDP-ov prijedlog, kandidat za predsjednika države bio bi dužan osam dana nakon izbora podnijeti Državnom izbornom povjerenstvu izvješće o sredstvima utrošenim za promidžbu, navesti izvore sredstava, darovatelje, novčanu vrijednost darova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Povjerenstvo bi, pak, u Narodnim novinama za svakog kandidata objavilo sažeto izvješće o utrošenim sredstvima i njihovim izvorima.

SDP-ovci traže i da se jasno propiše kojim je fizičkim i pravnim osobama zabranjeno darivati kandidate za predsjednika države.

Darove, primjerice, ne bi smjela davati tijela državnih i lokalnih vlasti, javna poduzeća, odnosno tvrtke u kojima država i lokalne jedinice imaju većinske udjele, domaći poduzetnici i pravne osobe koje posluju s državom, odnosno koji su u posljednje dvije godine primili potporu od države ili lokalnih jedinica ili fondova u koje su spomenuti prenijeli novac iz svojih proračuna itd.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara