SDP predlaže smanjenje broja zastupnika na 131 i poluotvorene liste

PREDSJEDNIK Kluba zastupnika SDP-a Mato Arlović rekao je danas da SDP podržava izmjene postojećeg Izbornog zakona, ali da će amandmanom predložiti smanjenje broja zastupnika sa 151 na 131 i poluotvorene izborne liste.

"Pri tome nije najvažnije pitanje uštede, već operativniji, brži, efikasniji parlament", istaknuo je Arlović na konferenciji za novinare Kluba zastupnika SDP-a.

Obrazložio je amandmane stranke na izmjene i dopune Izbornog zakona, o čemu će Sabor raspravljati u četvrtak, a glasovati u petak.

SDP će predložiti smanjenje broja zastupnika na 131 (120 zastupnika, osam zastupnika manjina i tri zastupnika dijaspore).

Smanjenjem broja zastupnika, a moguće i broja izbornih jedinica s sadašnjih deset na šest, SDP želi postići da se za ulazak svakog zastupnika u Sabor primjenjuje realan izborni prag od pet posto.

SDP se zalaže da predstojeći parlamentarni izbori povećaju stvarni utjecaj birača i stoga predlažu poluotvorene liste, po kojima bi svaki drugi izabrani kandidat postao zastupnikom odlukom birača, čime se smanjuje utjecaj stranke na kandidate, rekao je Arlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kod izbora zastupnika manjina, SDP podržava da Srbi imaju tri zastupnika, Talijani i Mađari po jednog zastupnika, jednog zastupnika Češka i Slovačka manjina (kojoj treba pridružiti još neke manjine), te jednog zastupnika Austrijanci, Nijemci, Ukrajinci, Rusini, Židovi (uz još neke manjine).

Osmi zastupnik manjina predstavljao bi, predlaže SDP, Slovence, Bošnjake, Crnogorce, Makedonce i Albance.

Tri predstavnika dijaspore birala bi se po SDP-ovu prijedlogu sa stranačkih lista. SDP se protivi da se u tom slučaju primjenjuje bilo posebna izborna jedinica, bilo posebna lista. A, ukoliko ne dođe do smanjenja broja saborskih zastupnika, SDP predlaže da predstavnika dijaspore bude najviše pet.

Arlović je istaknuo da bi svim medijima s nacionalnom koncesijom trebalo propisati da jednakomjerno tretiraju sve izborne liste, a uz to SDP predlaže i da izborna šutnja traje na dan izbora do 19 sati, odnosno do zatvaranja birališta.

Na pitanje podržava li SDP najavljeni zakonski prijedlog HSP-a - o zabrani progona branitelja za vrijeme od 1991. - 1996. - Arlović je odgovorio da ne može podržati ništa što je protuustavno, jer bi po tom prijedlogu jedna kategorija građana bila "nedodirljiva" i izvan zakona.

Dodao je da su prosvjedi - nakon izricanje nepravomoćne presude Norcu, Oreškoviću i Grandiću, pritisak na pravosuđe i iskazivanje nepovjerenja prema pravnoj državi i ustavnom poretku RH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara