SDP-ovci dogovorili plan za sutra: Hoće li namjerno otezati raspravu do iza ponoći?

SDP-ovci dogovorili plan za sutra: Hoće li namjerno otezati raspravu do iza ponoći?

Foto: FAH

U SREDIŠNJICI SDP-a u četvrtak popodne je zasjedao Klub zastupnika SDP-a u pripremi za sjednicu Hrvatskog sabora na kojoj se u petak treba potvrditi nova hrvatska Vlada, a nakon sastanka se neslužbeno doznaje da SDP-ovi zastupnici na saborskoj sjednici ne namjeravaju raspravama otezati do iza ponoći, ali ni suzdržavati se od rasprave.

Član Predsjedništva SDP-a i saborski zastupnik Arsen Bauk uoči sjednice Kluba je rekao kako osobno ne dijeli mišljenje nekih ustavnopravnih stručnjaka da bi eventualno izglasavanje Vlade nakon ponoći značilo da mandatar Tihomir Orešković treba tražiti produljenje mandata od predsjednice Republike.

"Najprije, ovoga se puta iznimno slažem s gospodinom Šeksom, ne s ustavnopravnim stručnjacima, da je Ustav strogo razdijelio čin sastavljanja vlade, dakle čin predlaganja u Saboru i čin izglasavanja povjerenja, tako da ne mislim da je bitno s ustavnopravnog aspekta hoće li Vlada biti izglasana prije ili poslije ponoći, što znači da će biti jedna rasprava u kojoj će zastupnici reći ono što misle da trebaju reći. Sanaderova Vlada je izglasana, ako se ne varam, navečer, naša kasno poslijepodne tako da ne očekujem da će biti nešto pretjerano dramatično. Politička je procjena stranaka u parlamentu kako će pristupiti toj raspravi, relaksirani od te činjenice hoće li biti prije ili poslije ponoći, barem je to moje tumačenje", kazao je Bauk.

Bauk zadovoljan nasljednicom

Na pitanje o njegovoj nasljenici na čelu Ministarstva uprave Dubravki Jurlina Alibegović, Bauk je kazao kako je ugodno iznenađen njezinom kandidaturom.

"Nova ministrica je surađivala s našom Vladom u vijeću za decentralizaciju i provedbu reforme lokalne samouprave, u radnoj skupini za izradu strategije javne uprave, dosta smo dobro surađivali tako da u okolnostima u kojima je sastavljena vlada vrlo dobar izbor, ugodno sam iznenađen", rekao je Bauk.

O ostalim se ministrima, kaže, još nije stigao informirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Međutim, drago mi je što će otok Brač ponovo imati ministra, nadam se da će to biti tradicija i da će i u sljedećoj vladi biti netko s Brača", kazao je Bauk.

Zadovoljan i Jakovina

Izborom za budućeg ministra poljoprivrede Davorom Romićem zadovoljan je ministar u odlasku Tihomir Jakovina.

"S kolegom profesorom Romićem znam se još od studentskih dana, imali smo dosta dobru, čak odličnu suradnju kroz ove četiri godine u nekim upravnim vijećima i povjerenstvima, u poslovnim projektima i želim mu puno sreće. Mislim da ćemo takvu suradnju održati i u njegovu mandatu", rekao je.

Joško Klisović, dosadašnji zamjenik ministrice vanjskih poslova, za budućeg ministra Mira Kovača rekao je da se kao ministar Kovač 'tek treba pokazati i dokazati'.

"On je bio diplomat u našoj diplomaciji, znam ga niz godina, no jedno je biti diplomat u strukturi Ministarstva, niže pozicionirani ili veleposlanik, bio je i to, a drugo je voditi jedan tako veliki sustav kao što je Ministarstvo, formulirati vanjsku politiku, upravljati sustavom, voditi ljude, to je nešto za što čovjek mora imati jedan veliki kapacitet i veliku širinu. Gospodin Kovač će pokazati posjeduje li te kvalitete", rekao je Klisović.

"Kovač se tek treba dokazati"

Dodao je kako dobar dio novih ministara ne poznaje, ali kako se "veseli da vidi što nam novo donose i na koji način te svoje nove ideje misle implementirati". "Moje radno i životno iskustvo je da je od ideje do realizacije dug put", kazao je.

Dogovoreno je i imenovanje čelnika parlamentarnih radnih tijela u SDP-ovoj kvoti, a na Iblerovu trgu u tijeku je sjednica Predsjedništva stranke u pripremi sjednice Glavnog odbora koji bi u subotu trebao raspisati unutarstranačke izbore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara