SDP-ovci napadaju poreznu reformu, Grbin: "Bogati će biti još bogatiji"

SDP-ovci napadaju poreznu reformu, Grbin: "Bogati će biti još bogatiji"
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKA oporba izrekla je brojne kritike na predloženu poreznu reformu tvrdeći da ide u korist dva posto najbogatijih, da neće zadržati mlade i obrazovane u Hrvatskoj; vladajući reformu hvale, ističu da građane kroz nju očekuje novih 2,8 milijardi kuna rasterećenja, te da se već od 1. prosinca povećava iznos neoporezivih primitaka s dvije i pol na sedam i pol tisuća kuna.

Reforma će pomoći bogatima da budu još bogatiji, kaže Peđa Grbin (SDP), a slično razmišlja i Gordan Maras (SDP) koji tvrdi da će kroz izmjene poreza na dohodak samo dva posto zaposlenih osjetiti neki benefit.

Imaginarna osoba u koncernu Adris s plaćom od 60 do 70 tisuća kuna bruto od reforme će imati izravnu korist kao jedna prosječna neto plaća, mali čovjek sa 6-7 tisuća kuna plaće dobit će 'nula' kuna, ustvrdio je Maras, očito se referirajući na špekulacije o odlasku ministra financija u spomenutu tvrtku.

Broj stanovnika kao u vrijeme prije bana Jelačića

Predložena porezna reforma neće zadržati ljude u Hrvatskoj, u njoj će ostati ministar Marić, HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici kojima je dobro, ali ljudi koji pune proračun odlaze i otići će, prognozira Branimir Bunjac (ŽZ).

Sve to, kaže, ima i demografski učinak, brojem stanovništva Hrvatska se vraća u vrijeme prije bana Jelačića, klizi prema tri milijuna stanovnika, a više od petine stanovništva joj je staro.

Ivan Lovrinović ima konkretne prijedloge: povećanje neoporezivog dijela plaće s 3.800 na pet tisuća kuna, smanjenje PDV-a na pitku vodu u domaćinstvu s 13 na pet posto, smanjenje PDV-a na ulaznice za kazalište na pet posto.

Nezavisni Mirando Mrsić poziva nadležne da vode računa da se ne zlouporabi povećanja iznosa neoporezivih primitaka na 7.500 kuna, odnosno da se kroz njih ne bi isplaćivale redovne plaće, a radnici u konačnici imali manje mirovine.

Svjesni smo određenih mogućnosti izigravanja dobre mjere, ali ćemo u pravilniku to nastojati svesti na najmanju mjeru, poručio je ministar financija Zdravko Marić.

Borić: Što oporba zapravo želi?

HDZ-ov Josip Borić izrazio je čuđenje oporbenom nepovjerenju u poduzetnike i pita - što zapravo oporba zagovara, s obzirom da je gotovo protiv svega što je vlada predložila.

Kad pogledamo sva tri kruga porezne reforme i ukupno rasterećenje od 6,3 milijardi kuna, u oporbi zapravo kažu 'mi smo protiv toga', istaknuo je HDZ-ov zastupnik, pitajući oporbene kolege što zapravo žele - da građani i gospodarstvenici ne budu rasterećeni?

Veseli me da su ciljevi koje je vlada postavila vidljivi: smanjeno je ukupno porezno rasterećenje, postavljen jednostavan, održiv, socijalno pravedniji sustav, jeftinija porezna administracija, zaključio je Borić.

Novih 2,8 milijardi kuna rasterećenja za građane, rast neoporezivih primitaka, smanjenje poreza na promet nekretnina, neke su od pozitivnih strana porezne reforme, pobrojala je HDZ-ova Dragica Roščić.

HGK hvali promjene u zakonu u trošarinama koje će prijevoznicima uštedjeti oko 300 milijuna kuna godišnje, sniženje stope PDV-a s 25 na 13 posto na dobra koja čine najvažniji dio potrošačke košarice, kao i dječje pelene, dobro će doći onima koji se bave turizmom, mladim obiteljima, dodaje Branka Juričev Martinčev (HDZ).

HDZ prozvao SDP zbog jamstava brodogradilištima

HDZ-ovi zastupnici upozorili su na posljedice mogućeg aktiviranja jamstava koje je SDP-ova vlada koncem 2015. dala brodogradilištima.

To će, među inim, dovesti do smanjenja suficita, a može smanjiti i izglede da Hrvatska svoj kreditni rejting digne na razinu investicijskog, kaže Branko Bačić.

Branko Grčić (SDP) ne spori da je SDP-ova vlada davala jamstava, no kaže da su nastavile HDZ-ove, te da je sve to legitimno. Zbrojio je kaže dana jamstva, u SDP-ovu mandatu dano je 480 milijuna eura avansnih jamstva, unatrag dvije godine, dakle u HDZ-ovu mandatu, 333 milijuna eura.

Cjelodnevnu raspravu o paketu od devet zakonskih prijedloga ministar financija Marić ocijenio je "sve u svemu" kvalitetnom.

Čuli smo dobre komentare, no ne mogu se oteti dojmu da je sve to prepoznato kroz ponuđene izmjene zakona, s tim da bi svi uvijek htjeli malo više, rekao je ministar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara