SDP-ovci u Splitu: HDZ i MOST u ništa, dajte nama povjerenje!

SDP-ovci u Splitu: HDZ i MOST u ništa, dajte nama povjerenje!

Foto: FAH

SDP-OVCI su se u Splitu preporučili za glas na predstojećim izvanrednim izborima. Dvojbe za njih nema, propala Vlada je bila neučinkovita i katastrofalna, a glasači bi im trebali pokloniti povjerenje jer znaju i imaju iskustvo.

"Glas za MOST je glas za HDZ i eksperiment koji je rezultirao prosvjedima kulturnih djelatnika, međusobnim prozivanjem takozvanih koalicijskih partnera, potpunom blokadom u donošenju odluka, javno bilježničkim izjavama i potpisima bez vrijednosti, premijerom bez političkog autoriteta... Završilo je kako je samo moglo završiti, rušenjem Vlade, idemo na prijevremene izbore. Nisu uspjeli niti ukinuti pečat, a mandat ove Vlade može se alkarskim rječnikom sveti na jednu rečenicu: HDZ MOST u ništa", sublimirao je Arsen Bauk, šef Splitsko-dalmatinskog SDP-a. 

SDP protiv privatizacije zdravstva: Zdravlje za sve, najviše za bolesne

Prisnažio je Branko Grčić, bivši potpredsjednik Vlade Zorana Milanovića.

"Ovo u ništa ne bi značilo samo u ništa, nego jedan potpuno novi smjer rijetkim odlukama koje je Vlada pokušala donijeti ili ih je donijela. Podsjetit ću na namjeru koju smo mi u Saboru srušili o povećanju doprinosa za zdravstvo. Naš stav je jasan, nema privatizacije zdravstvenog sustava, zdravlje za sve, najviše za one koji su bolesni. Tako se racionalno upravlja i smanjuje dug. U samo šest mjeseci, potpuno kriva politika u zdravstvu povećala je dugove za oko milijardu kuna. Sad je to tri i pol milijarde kuna ukupno. Rezultat je to, prije svega, raspuštanja sanacijskih vijeća koja su dala rezultate u mandatu naše Vlade. Statistički podaci su krivo interpretirani. Županijske bolnice ostavljene su županijama da kadroviraju politički i da unište sustav sanacije. Zatim, tu je i Zaustavljanje Kurikularne reforme i 40 tisuća ljudi na najvećem zagrebačkom trgu. Ubrzanje primjene novog sustava umirovljenja u 67. godini. Takva obaveza je preuzeta, ali rokovi za primjenu su bili daleko. Ova Vlada je bila spremna to skratiti i uvesti taj sustav", podsjetio je Grčić. 

Kruna neuspjeha fijasko sa refinanciranjem hrvatskog duga

Sjetio se još nekoliko stvari.

"Još neke stvari su uznemirile građane, posebno osjetljive skupine. Sjetite se studenata, neisplate stipendija, posebno za studente iz braniteljskih obitelji. Tu su zaustavljanje potpore mladima u zapošljavanju, nisu osigurani novci da se projekt naše Vlade nastavi. Kruna neuspjeha je fijasko refinanciranja hrvatskog duga jer je kamata naglo porasla zbog političke nestabilnosti. Morali su odustati jer je kamata sa tri i posto porasla na preko pet posto. Sve to govori da je to bila jedna potpuno neučinkovita Vlada, ne bih volio da se ponovi. To je bilo prije svega zbog toga što su glavni partneri u koaliciji bili usmjereni na međusobno iscrpljivanje i prepucavanje, reformiranje samih sebe, a ne države. Takav eksperiment nikako ne bi htjeli vidjeti u budućnosti. Sve što su krivo radili, mi ćemo popraviti, zato jer znamo, jer imamo iskustvo, znamo kako i na koji način treba upravljati  gospodarstvom, poticati zapošljavanje, ubrzati gospodarski rast i korištenje EU fondova. Ova Vlada je doprinijela usporavanju i zaustavljanju razvojnih procesa, što ćemo tek osjetiti", konstatirao je Grčić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast će plaće? 

Najavio je i daljnje porezno rasterećenje.

"Pozivamo građane da kazne tu koaliciju na idućim izborima i da nama daju povjerenje da odradimo posao onako kako smo to radili, posebno u drugoj polovici mandata. Poticat ćemo velike investicijske projekte poput ovoga sa IBM-om, koji je naš projekt. Završio je u Hrvatskoj zbog našeg vrlo poticajnog zakona o poticanjima ulaganja, stimulacijama koje postoje za zapošljavanje visokokvalificirane radne snage. To su svi rekli, i investitor. Nastavit ćemo raditi i na daljnjem poreznom rasterećenju potrošnje, naša najava o smanjenju poreza na dohodak će se sigurno dogoditi u mandatu naše Vlade. To će dati jedan novi poticaj razvoju i rastu gospodarstva, jer se pokazalo da je 4 posto rasta osobne potrošnje u najvećom mjeri rezultat toga što smo povećali plaće našim ljudima i da smo ih porezno rasteretili. Ono što je loše, treba ukinuti, nema više izmišljanja tople vode", zaključio je Grčić.  

Za vrijeme Milanovića građanska Hrvatska, a danas proustaške demonstracije

Parić je, pak, kazao kako su za vrijeme Vlade Zorana Milanovića donijeti zakoni o istospolnim zajednicama i švicarcima.

"Tada se živjelo u građanskoj Hrvatskoj, a u ovih posljednjih šest mjeseci ove Vlade u zemlji se događaju proustaške demonstracije", zaključio je Parić.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara