SDSS i ZVO zahtijevaju za srpske radnike "Borova" ista prava kao i za hrvatske

SAMOSTALNA demokratska srpska stranka (SDSS) i Zajedničko vijeće općina (ZVO) smatraju da su zahtjevi 2320 radnika ´Borova´, koji od Uprave zahtijevaju isplatu primjerenih otpremnina, opravdani i legitimni, ali traže da ista prava po Zakonu o radu vrijede i za ´više od 3000 radnika Borova srpske nacionalnosti koji su od 1991. do 19997. živjeli na području izvan hrvatskoga ustavnopravnog sustava, a nakon mirne reintegracije uskraćeno im je pravo na rad u tom poduzeću´.

U zajednčkom priopćenju za javnost predsjednici SDSS-a i ZVO-a Vojislav Stanimirović i Jovan Ajduković podupiru radnike srpske nacionalnosti ´Kombinata ´Borovo´ da im se osigura jednako pravo na rad i druga prava na osnovi rada koja su već ostvarili ili će ostvariti radnici hrvatske nacionalnosti´.

Smatramo da se jednako valja odnositi prema svim bivšim radnicima, bez obzira na nacionalnost i na to gdje su živjeli u vrijeme rata u Hrvatskoj, istaknuli su u priopćenju Stanimirović i Ajduković.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srpskoj agresiji na Vukovar ´Borovo´, koje je prije Domovinskog rata zapošljavalo više od 22.000 radnika, pretrpjelo je ratnu štetu od 300 milijuna eura. Godine 1991. i 1992. Upravi poduzeća u progonstvu prijavilo se oko 8000 prognanih radnika ´Borova´, od kojih su mnogi do danas pronašli novo zaposlenje ili su umirovljeni.

Preostalih 2320 radnika iz te skupine, koji su više od 11 godina na čekanju, prihvaćaju otkaze, koji su im trebali biti uručeni potkraj prošle godine, ali uz uvjet da im se isplate otpremnine kakve su dobili radnici ´Belja´ i VUPIK-a koji su kao i ´Borovo´ u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju, t.j. države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara