Sedam najrazvijenijih zemalja namjeravaju "zaštititi porezne obveznike i ne podrivati druge zemlje"

Sedam najrazvijenijih zemalja namjeravaju "zaštititi porezne obveznike i ne podrivati druge zemlje"

G7 - GRUPA sedam najrazvijenijih zemalja svijeta izradilo je plan za borbu protiv financijske krize, koja se iz SAD-a proširila svijetom te je od Europe do Japana uzdrmala sva financijska tržišta. Ipak, nije izvjesno kakvo će posljedice izazvati ovaj projekt, sinoć objavljen na sastanku G7 u Washingtonu. Tek potvrđuje da sadašnja svjetska kriza traži kolektivne dogovore i globalnu suradnju.

Antikrizni program G7, koju čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Japan, Italija i Kanada, sadrži pet točaka. Prvo, poduzimanje odlučne akcije i upotreba svih raspoloživih sredstava za sistematsku podršku financijskim institucijama da bi se spriječio njihov krah.. Drugo, poduzimanje prijeko potrebnih koraka za odmrzavanje kreditnih i monetarnih tržišta i osiguravanje širokog pristupa financijskim institucijama i fondovima.

Treće, omogućavanje bankama, kad je potrebno, da uvećaju kapital iz javnih i privatnih izvora u mjeri dovoljnoj za obnovu povjerenja i za nastavak kreditiranja kuća i biznisa. Četvero, da programi za osiguravanje nacionalnih depozita očuvaju povjerenje depozitora u njihove uloge i, peto, poduzimanje odgovarajuće akcije za oživljavanje sekundarnog tržišta hipoteka i ostale aktive.

"Zaštita poreznih obveznika i sprječavanje moguće štete po druge zemlje"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sve ove aktivnosti, navode predstavnici skupine G7, u cilju su "zaštite poreznih obveznika i sprječavanja moguće štete po druge zemlje". Ujedno se najavljuje "upotreba neophodnih i odgovarajućih sredstava makroekonomske politike", kao i "snažna podrška važnoj ulozi MMF-a radi pomoći zemljama pogođenima aktualnim potresom".

Stručnjaci poručuju da njihova očekivanja od ovakvog plana nisu velika. Bitne su razlike kako u pozicijama, tako i u metodama, ističu ekonomisti, a da još uvijek nije pronađen pravi put za brzo suzbijanje krize u poremećenim financijskim sustavom.

Američka javnost ne vjeruje Georgu Bushu 

George Bush je izjavio da Amerika ima posebnu ulogu u predvođenju odgovora na krizu, ali i naglasio da postoji suglasnost s međunarodnim partnerima za zaštitu poreznih obveznika, premda takav utisak nema američka javnost. Ukazao je i da "akcije jedne zemlje ne podrivaju akcije drugih zemalja".

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara