Šef Amazona obećao 10 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena

Šef Amazona obećao 10 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena
Foto: EPA

IZVRŠNI direktor Amazona Jeff Bezos obećao je 10 milijardi dolara za financiranje znanstvenika, aktivista, neprofitnih i drugih organizacija koje se bore za zaštitu okoliša i za suzbijanje posljedica klimatskih promjena, objavljeno je jučer.

Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu, nalazi se na sve duljem popisu milijardera koji značajno doniraju za borbu protiv utjecaja globalnog zatopljenja.

"Klimatske promjene su najveća prijetnja našem planetu", napisao je Bezos na Instagramu. "Želim raditi s drugima na poboljšanju poznatih načina i istraživanju novih načina borbe protiv razornog utjecaja klimatskih promjena na naš planet."

Popularna aktivnost američkih milijardera

U sklopu njegove inicijative Bezosov fond za Zemlju ovog će ljeta početi izdavati bespovratna sredstva. "Bit će poduzete kolektivne akcije velikih i malih kompanija, država, globalnih organizacija i pojedinaca", rekao je.

Posljednjih godina je suzbijanje klimatskih promjena postala popularna aktivnost američkih milijardera, uz Microsoftovog Billa Gatesa, Michaela Bloomberga i upravitelja hedge fondova Toma Steyera, koji se ubrajaju u najbogatije svjetske filantrope u području zaštite okoliša.

Bezos je za Amazon obećao postizanje ugljične neutralnosti do 2040. i najavio kupovinu 100.000 električnih dostavnih vozila od američkog startupa Rivian Automotive LLC-a.

Smanjenje emisija ugljika će biti izazovno za Amazon

Najavio je da će Amazon pokušati ostvariti ciljeve iz Pariškog klimatskog sporazuma deset godina prije nego što je predviđeno i da će uložiti 100 milijuna dolara u obnovu šuma i močvara.

Smanjenje emisija ugljika će biti izazovno za Amazon koji dostavlja 10 milijardi predmeta godišnje.

Tvrtka je nedavno bila suočena s prosvjedima aktivista zaštite okoliša u Francuskoj i sve većim pritiskom vlastitih djelatnika da se poduzmu mjere za zaštitu okoliša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara