Šef bosanskohercegovačkog HDZ-a zahvalio Plenkoviću na mudrom političkom vodstvu

Šef bosanskohercegovačkog HDZ-a zahvalio Plenkoviću na mudrom političkom vodstvu
Foto: Pixsell/Ivica Galovic

PREDSJEDNIK HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović zadovoljni su razgovorom dvije sestrinske stranke danas u Slavonskom Brodu, a Čović je Plenkoviću zahvalio i na mudrom političkom vodstvu.

"Drago mi je da smo danas imali mogućnost razgovarati, kao dvije sestrinske i dvije bratske stranke, Hrvatske demokratske zajednice, o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i zanimati se za aktualna događanja u EU i Hrvatskoj", rekao je Čović nakon sastanka dvaju stranačkih predsjedništava. 

To je bila i prilika da, kako je rekao, na primjeren način zahvali predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću na mudrom političkom vodstvu.

Dijalog dvije Hrvatske demokratske zajednice

"To nam osigurava, kao političkom narodu u Bosni i Hercegovini da se borimo i izgrađujemo svoju jednakopravnost kao konstitutivan narod koji može osigurati legitimno predstavljanje svog konstitutivnog naroda na razini čitave Bosne i Hercegovine", istaknuo je Čović.

Dodao je da ima puno projekata na kojima zajednički rade već tri-četiri godine i koji su u najvećoj mjeri realizirani, a imaju, kazao je, i puno planova ispred sebe o kojima su danas razmijenili mišljenja s hrvatskim ministrima i predsjednikom vlade. 

Andrej Plenković također je rekao da mu je drago zbog još jednog redovitog dijaloga dvije Hrvatske demokratske zajednice o važnim pitanjima za odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine, za položaj Hrvata u BiH kao ravnopravnog naroda i za sve aktivnosti koje Hrvatska poduzima tijekom predsjedanja Vijećem EU-a, a odnose se na temu proširenja, na odnose sa zemljama jugoistoka Europe koji su se u posljednja dva mjeseca intenzivirali kao nikada prije.

Otvorena dva dodatna konzulata u Livnu i Vitezu

Želimo da se nastave prometni i gospodarski projekti te aktivnosti Ureda za Hrvate izvan Hrvatske koji niz godina podržava projekte u kulturi i prosvjeti i sve što je važno za identitet hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, rekao je Plenković.

Istaknuo je da su u mandatu ove vlade otvorena dva dodatna konzulata u Livnu i Vitezu, uspostavljena je direktna zračna linija između Zagreba i Mostara, dva predstavništva HGK i dva dopisništva HRT-a. Intenzivna robna razmjena, izgradnja mostova Svilaj i Stara Gradiška - to su prioriteti, istaknuo je.

"Na tom tragu politička suradnja dva HDZ-a temelj je kvalitetnog, partnerskoga, iskrenog donosa koji pridonosi rješavanju svih otvorenih pitanja", zaključio je Plenković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara