Šef desničara u Švedskoj kandidirao se za premijera. Parlament ga odbio

Šef desničara u Švedskoj kandidirao se za premijera. Parlament ga odbio
Foto: EPA

ŠVEDSKI parlament odbacio je kandidaturu čelnika konzervativne stranke za mjesto premijera, više od dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora koji nisu uspjeli sastaviti većinu.

Sa 195 glasova naspram 154, parlamentarci su glasovali protiv Ulfa Kristerssona koji se nadao sastaviti manjinsku vladu sa svojom strankom Umjerenih i demokršćanima. 

Prvi put u modernoj povijesti Švedske kandidata kojega je predložio predsjednik Parlamenta odbili su zastupnici Riksdaga.

Još tri kandidature

Predsjednik parlamenta Andreas Norlen može predložiti još tri kandidature kako bi se pronašlo političko rješenje prije sazivanja novih izbora. 

Ulf Kristersson šef je Saveza, koalicije desnog centra koja okuplja četiri stranke a dobila je na parlamentarnim izborima 9. rujna jedan mandat manje od dosadašnjeg bloka lijevog centra. 

On se sastoji od socijaldemokrata i ekologa, u vladi između 2014. i 2018. uz podršku u parlamentu Stranke ljevice (bivši komunisti). 

Dvije strane otada su uzalud pokušavale formirali koaliciju, odbijajući se udružiti sa strankom krajnje desnice Demokratima Švedske, treće stranke u zemlji sa 17,6 posto glasova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara