Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: Dva smo koraka ispred epidemije

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: Dva smo koraka ispred epidemije
Foto: Pixsell/Borna Filic

"U ITALIJI se dogodio jedan žarišni događaj kojega oni još nisu epidemiološki raščistili. Oni još nemaju prvi slučaj, ne znaju tko je to bio i gdje je sve bio", kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite gostujući u emisiji Newsroom na televiziji N1

Ravnatelj HZJZ-a pojasnio je koja je razlika situacije u Italiji i Hrvatskoj. 

"Nekad može biti jako teško naći nultog pacijenta. Ono što se događa u Italiji je jedan eksponencijalni rast broja slučajeva. Gotovo je nevjerojatno kojom se brzinom to uspjelo proširiti, ali oni su uspjeli povezati da svi slučajevi imaju veze s Lombardijom. I oni kažu da su svi kasniji slučajevi na neki način povezani s time. No, kažem, prvi slučaj nisu našli još i tko zna gdje je on sve bio i s kim je komunicirao. Oni su u petak još imali tri slučaja, u subotu su deklarirali 12 i u nedjelju su imali 122 slučaja. To je ogroman eksponencijalni rast. Mi zasad imamo ta tri slučaja, nitko ne može predvidjeti što će se događati, ali mi u svakom slučaju činimo sve - da što ranije otkrijemo sve slučajeve, da ih izoliramo da ne mogu širiti virus i da izoliramo njihove kontakte i pratimo ih", objasnio je Capak.

U Ministarstvu zdravstva održan sastanak sa svim ravnateljima bolnica

Ravnatelj HZJZ-a je kazao kako je Hrvatska spremna te otkrio da su sastanci započeli već kada se u Kini razvila situacija s koronavirusom.

"Kad je cijela priča počela s Kinom, mi smo se počeli sastajati 20. siječnja i naravno da smo raspravljali o tome kakvi su naši kapaciteti ako se nama dese slučajevi. Mislim da jesmo dva koraka ispred epidemije."

"Mi smo već unaprijed identificirali koje bolnice imaju infektološke odjele koji mogu organizirati izolaciju. To je u ovom trenu 31 bolnica u RH sa 132 kreveta. U Ministarstvu zdravstva održan je sastanak sa svim ravnateljima bolnica gdje im je ministar objasnio što se događa i što nam se može dogoditi te oni znaju da će morati isprazniti neke dijelove bolnice koji su pogodni za izolaciju ako bude potrebe za proširenjem kapaciteta."

U potrazi za lokacijama za karantenu

"Mi smo za slučajeve koji su bili u kontaktu s našim slučajevima ili s eventualnim slučajevima u svijetu predvidjeli karantenu. Mi sada još uvijek u bolnicama imamo kapaciteta za karantene, ali morat ćemo pronaći lokacije za karantene. Neke znamo, neke još ne znamo", istaknuo je Capak.

"Oni su u izolaciji, trebaju biti izolirani i ne smiju imati kontakte, a osoblje koje ih liječi mora biti pod punom opremom. To je zato da se spriječi širenje virusa", kazao je.

Capak smatra da je dobro što premijer sudjeluje u razgovorima. "Mislim da je taj pristup puno bolji nego onaj ležerniji", zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara