Šef istarskih ugostitelja ljut zbog drakonske kazne: Vjerovali smo inspektorima

Šef istarskih ugostitelja ljut zbog drakonske kazne: Vjerovali smo inspektorima
Foto: Duško Marušić/Borna Filić/PIXSELL

"NIJE tu riječ ni o kakvoj sivoj ekonomiji ili o prijevari", rekao je u razgovoru za Glas Istre predsjednik istarskog Ceha ugostitelja pri Obrtničkoj komori Stanislav Briškoski, komentirajući slučaj novigradskog ugostitelja koji je kažnjen s više od 25.000 kuna kazne zbog 23 kune viška u novčaniku konobara.

"Vjerovali smo Državnom inspektoratu na riječ kada nam je obećano da se više neće ulaziti u barove, restorane i odmah kažnjavati, nego će se problemi rješavati razgovorom, opomenama", kazao je Briškoski, napomenuvši da je tako rečeno na zadnjem sastanku s Državnim inspektoratom u Šibeniku.

>> Ugostitelju 25.000 kn kazne zbog 23 kn viška: "Zašto da ostanem u ovoj državi?"

"Ovo se može svakome dogoditi, iako je napomena Porezne uprave da nam novčanici moraju štimati u nulu, do zadnje kune. Zato moramo svakih pola sata ili sat vremena brojati novac da ne bismo slučajno bili u prekršaju i da nas ne bi kažnjavali", kazao je Briškoski koji nije mogao o slučaju novigradskog ugostitelja ništa preciznije reći jer, kaže, ne zna pozadinu cijele priče.

Prije dvije, tri godine objekti su se zatvarali i zbog jedne kune viška ili manjka

U rješenju koje je dobio novigradski poduzetnik piše da je ovakav prekršaj od iznimne i očite društvene opasnosti kojim se izravno podriva stabilnost i temeljni smisao uređenja poreznog sustava. "Nismo mi nikakva društvena opasnost, mi smo društveni pokretači ekonomije. Mislim da nikome ne bi trebalo biti u interesu kažnjavati nas takvim ciframa. Uostalom, ljudi smo, možemo pogriješiti", komentirao je predsjednik istarskog Ceha ugostitelja.

Upitan jesu li ovakve drakonske kazne uobičajene u Istri, Briškoski je kazao: "Problemi su bili masovniji prije dvije, tri godine kada su se objekti zatvarali i zbog jedne kune viška ili manjka u blagajnama. Uz napore Obrtničke komore i Ceha ugostitelja, izborili smo se da se to više ne događa. I dalje ćemo se boriti da se ljude prvo upozori na veličinu greške koju su eventualno učinili i koje bi zbog toga mogle biti posljedice, odnosno kazna."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara