KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Šef policije otkrio što se točno dogodilo u Splitu: Policajci će dobiti upozorenje

Šef policije otkrio što se točno dogodilo u Splitu: Policajci će dobiti upozorenje
Foto: Damir Krajac/POOL/CROPIX

GLAVNI ravnatelj policije Nikola Milina gostujući na N1 televiziji govorio je o postupanju policije u okviru mjera samoizolacije.

Rekao je da su dosad ukupno napravili preko 10 tisuća provjera kršenja mjera. Skoro tisuću osoba prekršilo je mjere samoizolacije, odnosno njih 997 prema najnovijim podacima od jutros.

Što se tiče incidenta na splitskim Bačvicama gdje se u nedjelju okupilo više ljudi, a troje nisu htjeli otići pa ih je policija privela, Milina je rekao da policija u cijeloj Hrvatskoj provodi preventivne mjere da se ljudi ne bi okupljali na javnim mjestima te da je to činila i tada.

Milina je pojasnio da je policija "opservacijom područja" saznala da se tamo počeo okupljati veći broj osoba, čak do 200 te je i prije događaja desetak policajaca "krenulo s mjerom upozorenja i davanja uputa građanima da se raziđu i pridržavaju epidemioloških mjera".

"U trenutku dok su oni provodili te mjere i dok su se građani razilazili, dvije osobe su išle u suprotnom smjeru i suprotno uputama i zapovijedima policije su rekle da se one imaju pravo kretati, što nitko ne spori, svi imaju to pravo. Međutim to je opća epidemiloška mjera i one su omalovažile i iskazale potpuno nepoštovanje prema policijskim službenicima", rekao je ravnatelj policije.

"Nije se postupalo prema dvije osobe koje se kreću, već je opća mjera da se ne okupi veliki broj osoba na tom javnom prostoru. Poželjno je da ste na zraku, da, ali ne možemo baš svi ići u jednom trenutku na neko mjesto. Policija pazi u svim gradovima, problem se dogodio u Splitu, gdje su dvije žene glasno protestirale, i onda je došao jedan građanin i omalovažio policiju. Nisu osobe prijavljene zbog šetnje nego zbog kršenja javnog reda i mira. Nije mjera da policija pazi na šetanje nego se mjera odnosi na to da se na jednom mjestu ne okupi veći broj građana", rekao je Milina.

>> Dvije Splićanke uhićene dok su šetale gradom, policija tvrdi da su odbile zapovijedi

Dvije osobe prijavljene su po članku 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a ne zbog šetnje na javnom prostoru, dok će "epilog" biti na Prekršajnom sudu.

Također, rekao je i da građanin prema kojem je policija upotrijebila sredstva prisile "nije imao apsolutno nikakvu primjedbu na postupanje policijskih službenika, što je i potpisao".

>> Božinović komentirao uhićenje dvije Splićanke koje su šetale ulicom

Kazao je i da još nije dobio cjelovito izvješće unutarnje kontrole, ali da prema onome što je čuo od načelnika unutarnje kontrole, policijski službenici nisu prekršili pravila struke.

"Ja još nisam dobio cjelovito izvješće unutarnje kontrole. Usmeno, što sam se čuo s načelnikom unutarnje kontrole, policijski službenici nisu postupili kontra pravila struke. Ima jedino verbalno prepucavanje između osoba i policijskih službenika i tu će policijski službenici biti upozoreni. Ovo je u startu bilo omalovaženje i nepoštivanje policijskih službenika koji su pokušavali nadzirati provođenje mjera. Niti u jednom gradu nije bilo problema oko toga, samo ovaj slučaj u Splitu."

Cvrtila je olako izjavio da smo potkapacitirani, to ne stoji

Komentirao je i izjavu stručnjaka za sigurnost Željka Cvrtile koji je u srijedu na N1, između ostalog, o nadzoru mobitela rekao da "to nemaju ni najrigorozniji protuteroristički zakoni" te da "to u demokracijama ne bi smjelo biti dozvoljeno", ali i da je policija potkapacitirana.

"Čudi me da je to olako izjavio. Apsolutno se u prijedlogu ne govori o prisluškivanju. Rekao je da je policija potkapacitirana, ali sigurnost Zagreba je apsolutno na najvišoj razni. Što se tiče Zakona o elektroničkim komunikacijama, cilj je pomoći da se mjere poštuju, da se u epidemiji tehnički pomogne, da se kvalitetnije radi kontrola što se tiče kršenja mjera izolacije. Pa me čudi ova olako data izjava i to ne stoji."

Naglasio je da su zasad imali samo jedno prijavljeno kazneno djelo provale u užem centru Zagreba nakon potresa:

"Stalno pratimo stanje s načelnicima svih policijskih uprava. Značajno smo pojačali prevenciju kriminaliteta i opasnost od urušavanja objekata. Svakodnevna je zadaća policijskih službenika da prate kretanje različitih osoba, a moguće je da se pojedinci obuku u službene odore i imaju nečasne namjere. Ali prevencija daje rezultate."

Kako će funkcionirati nove propusnice

Objasnio je i kako će funkcionirati nove propusnice za napuštanje mjesta prebivališta i kako će se vršiti provjere.

Uslugom e-Propusnica omogućit će se jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe te učinkovitiji sustav kontrole izdanih propusnica, priopćeno je iz Ministarstva uprave, a to je dodatno pojasnio Nikola Milina za N1.

"Bit će kontrolirani sustav. Elektronskim putem će građani moći preko aplikacije Ministarstva uprave tražiti propusnice, da bi se izbjegle situacije s puno upita i sumnji na nevjerodostojne propusnice. Jučer je u Primorsko-goranskoj županiji bio slučaj krivotvorenja. Prijavili smo osobu koja je to napravila s lažnim podacima o osobi koja je bila s njom u vozilu."

Naglasio je da će nove propusnice imati barkod te će se time olakšati i ubrzati provjera vjerodostojnosti. Policijskim će se službenicima osigurati mobiteli s potrebnim aplikacijama i čitačem barkoda kako bi na propisanim punktovima mogli odraditi brzu provjeru propusnice. Čitač će odmah izbaciti informaciju je li propusnica izdana preko Ministarstva uprave ili je krivotvorena.

Milina nije znao točan podatak o tome koliko je propusnica dosad izdano, no naglašava da će se novim elektroničkim sustavom to lako moći provjeriti.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara