Šef policije uhićen zbog bombaških napada na Šri Lanki u travnju

Šef policije uhićen zbog bombaških napada na Šri Lanki u travnju
Foto: EPA

POLICIJA Šri Lanke uhitila je svog šefa i bivšeg tajnika u ministarstvu obrane jer nisu uspjeli spriječiti bombaške napade na crkve i luksuzne hotele u travnju u kojima je poginulo više od 250 ljudi, rekao je njihov glasnogovornik. 

Odjel za kriminalističke istrage (CID) uhitio je glavnog policijskog inspektora Pujitha Jayasundara i bivšeg tajnika u ministarstvu obrane Hemasirija Fernanda u državnoj bolnici gdje su se liječili, rekao je glasnogovornik policije Ruwan Gunasekera. 

Optuženici zasad bez komentara

Državni tužitelj Dappula de Livera naredio je njihova uhićenja u ponedjeljak i pozvao vršitelja dužnosti šefa policije da podigne optužnice protiv Jayasundare i Fernarnda, uključujući onu za "zločine protiv čovječnosti". 

Jayasundara i Fernando nisu bili odmah dostupni za komentar, ali su već ranije pred parlamentarnih istražnim odborom odbacili optužbe.

Oni su prvi državni dužnosnici koji su uhićeni jer navodno nisu uspjeli spriječiti napade na Uskrs koje je izvela militantska skupina tzv. Islamska država. Bombe su bačene unatoč opetovanim upozorenjima indijske obavještajne službe da je napad neizbježan. 

Jayasundara, prvi šef policije koji je uhićen, rekao je parlamentu da je predsjednik Maithripala Sirisena od njega tražio da preuzme odgovornost i podnese ostavku, a zauzvrat mu obećao diplomatsku dužnost. 

Jayasundara je odbio odstupiti, a kasnije je zamoljen da ode na obvezni dopust. 

Fernardo, koji je odstupio s funkcije tajnika u ministarstvu obrane, rekao je parlamentu da mu je predsjednik Sirisena savjetovao da premijera Ranila Wickremesingea drži podalje od sastanaka Odbora za sigurnost. 

Sirisena još nije javno komentirao optužbe, ali je poslije svjedočenja prošlog mjeseca poručio da neće prihvatiti zaključke odbora. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara