KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Šef udruge banaka objasnio kako stopirati kredit na tri mjeseca

Šef udruge banaka objasnio kako stopirati kredit na tri mjeseca
Foto: HRT Screenshot

PREDSJEDNIK Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović pričao je u Studiju 4 HRT-a o državnoj garantnoj shemi koja omogućava bankama odgodu otplate kredita stanovništvu ugroženom epidemijom koronavirusa.

Pojasnio je da taj model postoji u većini europskih zemalja i propagira ga Europska komisija, pogotovo kada je u pitanju pomoć zemljama kao što je Hrvatska. Taj model koristit će se u Hrvatskoj u narednom razdoblju, dodao je.

"Poslovne banke će davati novu likvidnost poslovnim subjektima i takvi krediti će biti pokriveni garantnim shemama. Država će pokrivati 70% rizika", rekao je Adrović. To se odnosi na pravne osobe.

Što je s fizičkim osobama?

"Za fizičke osobe je gotov dogovor banaka i način na koji će se obratiti građanstvu. Svima koji su pogođeni epidemijom, da im se ponudi moratorij na kredite u narednom razdoblju. To će vrijediti za sve obaveze za travanj, svibanj i lipanj. Svi oni koji otplaćuju stambene ili gotovinski kredite, a na minimalcu su ili ne primaju plaću dobit će odgodu plaćanja na tri mjeseca, s mogućnošću da se taj rok produlji još tri mjeseca. Oko toga su se složile sve banke", objasnio je Zdenko Adrović.

Na pitanje kako će osobe dokazati da ne primaju plaću ili da su na minimalcu te trebaju li donijeti neku potvrdu poslodavca, Adrović je rekao da se pokušava izbjeći dolazak klijenata u poslovnicu.

"Sve će se moći riješiti elektronski ili telefonski. Naprosto ćemo vjerovati ljudima da im je plaća umanjena ili da je nemaju, a to će se kasnije provjeravati. U ovom trenutku ćemo ići na povjerenje", dodao je.

Kada možemo očekivati dogovor? 

"Dogovor je gotov i trajao je sedam dana. Mi imamo spremne sve točke. Danas ili sutra banke počinju obavještavati svoje klijente", odgovorio je.

"Apeliramo na sve kojima plaće nisu umanjene da nastave s otplatom svojih obaveza", rekao je Adrović.

Rekao je i da poslovnice banaka rade u smjenama, skraćeno, ali ipak rade. Također, reduciran je i broj poslovnica koje rade.

Adrović je naglasio kako se sve pogodnosti za otplatu odnose i na lizing rate. Rekao je kako je svima u interesu da se na poveća tečaj naše valute, zato što to smanjuje kreditni rizik.

"Ne želimo da se ponovi slučaj sa švicarskim frankom", kazao je.

Adrović je naglasio kako banke neće podizati ovrhe od 31.03 do 30.06. Kako je rekao, dogovara se da se i drugi vjerovnici odreknu svojih potraživanja u ovom periodu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara