Šef ureda promatračke misije EU-a u RH u radnom posjetu Saboru

ŠEF UREDA promatračke Europske unije u Republici Hrvatskoj Hans Ewe u ponedjeljak se tijekom radnog posjeta Hrvatskom saboru zanimao za stanju u Hrvatskoj, posebno o zakonodavnoj djelatnosti u Saboru, priopćeno je iz Sabora.

Potpredsjednik Sabora Mato Arlović informirao ga je o problemima sa nezapamćenom sušom koja će izazvati velike štete, ali i potaknuti na ulaganja u sustav navodnjavanja, navodi se u priopćenju.

Što se tiče zakonodavstva, Arlović je Ewea izvijestio da će uskoro stupiti na snagu zakoni o strancima, o azilu, te da predstoji donošenje zakona o medijima i niz drugih zakona.

Potpredsjednik Sabora je istaknuo da se ulaže veliki napor kako bi se donijeli svi zakoni koji su uvjet za ulazak u EU te da će se oni donositi po hitnom postupku. U tom cilju planira se i izvanredna sjednica Sabora, rekao je Arlović.

Pitanja nacionalnih manjina, istaknuo je Arlović, riješena su na visokoj razini, a nastoji se ostvariti reciprocitet sa zemljama u kojima žive Hrvati. Što se tiče slabog odaziva za izbore za vijeća nacionalnih manjina, Arlović je iznio mišljenje da je to posljedica opredjeljenja za građansku opciju i odbijanja da se ljudi identificiraju kao pripadnici manjine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče odnosa u koaliciji, Arlović je, kako stoji u priopćenju, kazao da se radi o različitim interesima stranaka, ali da to neće dovesti u pitanje ostanak vladajuće koalicije i iznio uvjerenje da će ona u sličnom sastavu zadržati vlast i nakon izbora.

Potpredsjednik Sabora je iznio stajalište da u Hrvatskoj ima previše političkih stranaka i da će se broj parlamentarnih stranaka smanjiti nakon izbora.

(Hina) pp nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara