Šef vatikanske banke proveo četiri sata na ispitivanju zbog pranja novca

Foto: AFP

TALIJANSKI tužitelji danas su četiri sata ispitivali dva vodeća čovjeka vatikanske banke u sklopu istrage o pranju novca teškom 23 milijuna eura.

Predsjednik Instituta za religijske poslove Ettore Gotti Tedeschi i glavni direktor Paolo Cipriani rekli su nakon ispitivanja da su navodi o prljavim poslovima rezultat "nesporazuma", i da se nadaju da će to brzo biti razriješeni. Dodali su i da su sami tražili da ih se dovede na ispitivanja, a imaju i potporu samog Vatikana.

Zloglasno vješanje

Poslovanje vatikanske banke dugo je vremena bilo zaklonjeno velom tajne. Najpoznatiji skandal u koji je bila upletena tiče se jednog od najvećih slučajeva prevare u Italiji, onog s Banco Ambrosiano, čiji je ravnatelj Roberto Calvi pronađen obješen na londonskom mostu Blackfriars 1982. godine. Okolnosti njegove smrti ostale su nerazjašnjene, a puno su puta poslužile kao motiv za razne teorije zavjere.

Godine 2009. je objavljena knjiga "Vatican SpA", autora Gianluigija Nuzzija, koji je opisao slučaj Banco Ambrosiano i druge sumnjive slučajeve, kao navodno davanje mita talijanskim političarima. Nuzzi je rekao da je zadnja istraga vjerojatno samo upozorenje talijanske centralne banke Vatikanu da sredi svoje financije.

Trenutna istraga tiče se 23 milijuna eura koje je financijska policija zaplijenila vatikanskoj banci s računa Credito Artigiano Spa. Veći dio novca trebao je otići na račun američkog JP Morgana u Frankfurtu, a vatikanska banka navodno nije obavijestila državne institucije odakle je novac uopće došao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara