Šef WTO-a: Trgovinski rat ugrozit će radna mjesta, rast i stabilnost

Šef WTO-a: Trgovinski rat ugrozit će radna mjesta, rast i stabilnost
Foto: EPA

RASPLAMSAVANJE trgovinskog rata imalo bi ozbiljne posljedice po globalni gospodarski rast i u takvom scenariju ne bi bilo pobjednika, upozorio je u utorak glavni direktor Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Roberto Azevedo.

"Upalile su se crvene lampice koje signaliziraju opasnost. Daljnja eskalacija napetosti predstavljala bi pojačanu prijetnju stabilnosti, radnim mjestima i rastu kakvom danas svjedočimo", izjavio je Azevedo na industrijskoj konferenciji u Berlinu u kontekstu sve izraženijih trgovinskih napetosti između Kine i Sjedinjenih Država.

U slučaju rasplamsavanja trgovinskog rata i sloma međunarodne trgovinske suradnje očekivano povećanje vrijednosti globalne trgovine bilo bi srezano oko 17 posto, a svjetskog BDP-a za 1,9 posto, upozorio je Azevedo.

"U takvom scenariju ne bi bilo pobjednika i sve bi regije osjećale posljedice", upozorio je čelnik WTO-a.

U slučaju Europske unije šteta za gospodarstvo mogla bi iznositi oko 1,7 posto BDP-a, napomenuo je. "Naravno da ne možemo dopustiti da se to dogodi."

Spomenuo je i nekoliko prijedloga reforme WTO-a koji se bave protekcionističkim mjerama i mehanizmima WTO-a za rješavanje trgovinskih sporova, dodajući da se zemlje članice moraju dogovoriti na koje se reforme žele usredotočiti.

"Nema sumnje da se razmahala argumentirana rasprava, što je pozitivno", rekao je Azevedo, dodajući kako će summit G20 u Buenos Airesu u studenom biti presudan za dogovore o sljedećim koracima u zaštiti sustava slobodne trgovine baziranog na propisima.

"Sustav, naravno, može biti bolji, zapravo on mora biti bolji. No on je također od presudne važnosti. Zato, dok radimo na njegovom poboljšanju i trudimo se da bolje reagira na novonastale gospodarske potrebe, moramo istodobno sačuvati ono što imamo, a u tome računam na vašu potporu", kazao je Azevedo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara