Šefica Donjeg doma britanskog parlamenta dala ostavku

Šefica Donjeg doma britanskog parlamenta dala ostavku
Foto: EPA

ANDREA Leadsom, predsjednica vladajuće Konzervativne stranke u Donjem domu britanskog parlamenta, večeras je podnijela ostavku.

Leadsom je rekla da više ne podržava vladin pristup procesu izlaska iz Europske unije.

Kao šefica konzervativaca bila je zadužena za organiziranje vladinih poslova i trebala je objaviti kada će se u parlamentu pojaviti prijedlog zakona o povlačenju premijerke Therese May. Njezina ostavka je 36. u vladi May i dolazi dan pred glasanje Velike Britanije na europskim izborima.

May i dalje ne želi dati ostavku

May se danas oglušila na sve glasnije zahtjeve da podnese ostavku, obećavši da će ostati na dužnosti unatoč sve većem protivljenju zastupnika i čak nekih ministara njezinom najnovijem potezu u pogledu Brexita.

"Više ne vjerujem da će naš pristup realizirati rezultat referenduma. Prema tome s velikim žaljenjem i teška srca podnosim ostavku na dužnost u vladi", navela je 56-godišnja Leadsom u pisanoj ostavci.

Mayin novi plan uključuje glasanje o tome treba li održati drugi referendum o Brexitu, kada njezin zakon prođe prvu fazu, kao i tješnje trgovinske veze s EU-om u budućnosti. Time je izazvala žestoku reakciju i nekoliko zastupnika koji su je do sada podržavali.

"Uvijek sam tvrdila da bi drugi referendum bio opasan u smislu produbljivanja podjela i ne podržavam da vlada svojevoljno pristaje na takav ustupak", rekla je May.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara