"Šefovi kriminalnih skupina iz Crne Gore, Srbije i BiH financiraju vehabije"

"Šefovi kriminalnih skupina iz Crne Gore, Srbije i BiH financiraju vehabije"

Foto: AFP

VOĐA Nove srpske demokracije Andrija Mandić ocijenio je danas kako radikalni islamistički pokret vehabije ne bi postojao na ovim prostorima da nije financijske podrške šefova organiziranih kriminalnih bandi s granica Crne Gore, Srbije i BiH.

Pozvao je državnog tužitelja i Upravu policije Crne Gore da počnu raditi svoj posao. Mandić smatra da je terorističkim napadom na ambasadu jučer demonstrirana do sada neviđena hrabrost, drskost i otvorena spremnost na žrtvovanje do ispunjenja radikalnih islamističkih zahtjeva.

Rastući pokret

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međunarodni stručnjak za pitanja terorizma, profesor Političkih znanosti u Beogradu Dragan Simeunović kazao je za Tanjug da je ekstremistički pokret vehabija rastuća opasnost na Balkanu što pokazuje i napad na veleposlanstvo.

Ocijenio je i da, ukoliko se broj njihovih pristaša bude povećavao, da se mogu očekivati i veći problemi na Balkanu. Kazao je kako bi se to prvenstveno odnosilo na sukobe među samim muslimanima, teške terorističke akcije u gradovima s kršćanskim stanovništvom, kao i akcije protiv stranih diplomata i stranaca uopće.

Objasnio je da je takvo djelovanje "neka vrsta oporuke Osame Bin Ladena, koji je prije nekoliko godina isplanirao ovu vrstu terorizma koji niče na tlu Europe i SAD-a, gdje se muslimani, bilo da tu žive vjekovima, bilo da su doseljenici, radikaliziraju putem Interneta i na druge načine, preko određenih vjerskih ekstremista u džamijama i sličnim centrima."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara