Šeks i Žužul 20. siječnja na svečanoj sjednici kongresa SAD-a

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sudjelovat će, na poziv Kongresa SAD-a, 20. siječnja na svečanoj sjednici obaju domova američkog Kongresa, na kojoj će američki predsjednik George W. Bush održati govor o stanju nacije, priopćeno je u petak iz Sabora.

Svečana sjednica Kongresa i obraćanje predsjednika SAD-a kongresnicima tradicionalno se održavaju jednom godišnje, i to je jedan od najvažnijih političkih događaja u SAD-u, nastavlja se u priopćenju.

Ovogodišnji govor o stanju nacije od posebnog je značaja jer se održava na početku izborne godine u Sjedinjenim Državama, te se očekuje se da će predsjednik Bush tom prigodom govoriti o glavnim smjernicama buduće unutarnje i vanjske politike SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovo je prvi puta da su tako visoki dužnosnici iz Republike Hrvatske pozvani na svečanu sjednicu Kongresa, na koju se uopće rijetko pozivaju strani dužnosnici, kaže se u priopćenju iz Sabora te ocjenjuje da se "stoga ovaj poziv može tumačiti kao veliko priznanje i čast ukazanu predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu i ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu, ali i ocijeniti vrlo važnim momentom u kontaktu daljnjeg razvoja hrvatsko-američkih odnosa".

Posjet SAD-u bit će ujedno i prvi posjet predsjednika Hrvatskog sabora nekoj stranoj zemlji od kada je stupio na ovu dužnost. Tijekom svog boravka u SAD-u predviđeni su sastanci hrvatskog izaslanstva s više američkih kongresnika i senatora, a planiran je i susret s hrvatskim iseljenicima u New Yorku i Washingtonu, stoji na kraju priopćenja.

(Hina) pp nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara