Šeks poslao izraze sućuti zemljama pogođenim potresom

Šeks poslao izraze sućuti zemljama pogođenim potresom

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputio je predsjednicima parlamenata Indonezije, Indije, Tajlanda, Malezije i Šri Lanke pismo s izrazima sućuti obiteljima poginulih i unesrećenih u plimnim valovima koje je u nedjelju izazvao jedan od najsnažnijih potresa zabilježenih na području južne Azije, priopćila je u ponedjeljak saborska služba za odnose s javnošću.

Prema posljednjim podacima u plimnim valovima i pustošenju izazvanom žestokim potresom u nedjelju u vodama Indonezije smrtno je stradalo gotovo 23.000 ljudi u sedam zemalja na jugu i jugoistoku Azije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najteže je pogođena Šri Lanka, na kojoj je poginulo gotovo 11 tisuća ljudi, među kojima 70 stranih državljana, u Indoneziji je živote izgubilo više od 4700 ljudi, u Indiji gotovo tri tisuće, gotovo tisuću na Tajlandu, a brojnih žrtava je bilo u Maleziji, na Maldivima i u Bangladešu. Još je neutvrđen točan broj nestalih, ali se zna da ih je mnogo.

Iako su prve informacije govorile da je potres bio snage 8,9 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, posljednja revidirana izvješća američke Službe za geološki nadzor govore da je bio snažniji - 9,0 stupnjeva.

Potres je uzrokovao plimne valove (tsunamije) visoke i do deset metara. Satima nakon glavnog udara događali su se manji potresi, a među čak šezdesetak udara najsnažniji je iznosio 5,7 stupnjeva u ponedjeljak rano ujutro.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara