Seksom do zemlje znanja: Srednjoškolci traže savjetovališta o reproduktivnom zdravlju

U ZAJEDNIČKU akciju krenulo je 4000 zagrebačkih gimnazijalaca koji su na adresu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi poslali razglednice u kojima traže osnivanje savjetovališta i klinike za mlade o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

Takva savjetovališta su postojala do prije 10 godina u Hrvatskoj, a mnogi tvrde kako su baš ona sačuvala Hrvatsku od neodgovornog ponašanja mladih. Raste upotreba kontracepcije, dok se smanjuju mladenačke trudnoće, a školarci već generacijama u istoj dobi stupaju u prve seksualne odnose, piše Jutarnji list. Kod muškaraca je to u 16. godini, dok cure u prosjeku pričekaju još jednu godinu.

Prije 45 godina smo imali savjetovališta, a danas ih nemamo

Nedostatak seksualnog odgoja u školama te ukidanje savjetovališta ipak stvaraju probleme mladima koji nemaju gdje uputiti pitanja koja ih zanimaju. Savjetovališta u Zagrebu su postojala od 1964. godine i imala su vrlo liberalan pristup mladim pacijenticama koje su u njih mogle doći bez uputnice po savjet ili besplatni pregled. U modernoj Hrvatskoj to se promijenilo pa su djevojke morale imati uputnicu i ići u savjetovalište najbliže mjestu stanovanja što je uništilo samu ideju takvih mjesta.

Srednjoškolci će razglednice predati državnom tajniku u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Anti Zvonimiru Golemu te očekuju da će se nešto pokrenuti po pitanju otvaranja savjetovališta i seksualnog odgoja u školama.

I.Kri.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara