Selca: Održana manifestacija "Croatia Rediviva"

U Selcima na otoku Braču održana je večeras 14. pjesnička manifestacija svehrvatska večer poezije "Ča kaj što quid Croatia Rediviva 2004.".

Na završetku nastupa 30-ak pjesnika, "maslinovim vjencem", prema odluci žirija, ovjenčana je Sonja Manojlović, višestruko nagrađivana zagrebačka pjesnikinja kojoj je ovo bio prvi nastup u Selcima.

Na središnjem mjesnom Trgu Stjepana Radića, popularnoj selačkoj Pijaci, na kojoj se svake godine okupi mnoštvo mještana i turista, stihove kazuju pjesnici iz sva tri hrvatska jezična identiteta, čakavskog, kajkavskog i štokavskog, a na kraju se svakog susreta jedan od pjesnika proglašava novim ovjenčanikom - "oliveatusom" po izboru žirija sastavljenog od nekolicine već "ovjenčanih", a kojega su ove godine činili Božica Jelušić, Drago Štambuk i Luko Paljetak.

Prošle je godine oliveatusom proglašen pjesnik Petar Gudelj, a ranijih su godina to zaslužili Zlatan Jakšić, 1991. godine, zatim Drago Štambuk, Jakša Fiamengo, Božica Jelušić, Vesna Parun, Luko Paljetak, Tonko Maroević, Ivan Golub, Vlasta Vrandečić Lebarić, Slavko Mihalić, Dragutin Tadijanović i Zvonimir Mrkonjić, od kojih je većina sudjelovala i na ovogodišnjem susretu.

Pozivu organizatora, udruzi Hrvatski sastanak iz Selca i Društvu hrvatskih književnika, ove se godine odazvalo 30-ak pjesnika među kojima su Mate Ganza, Sibila Petlevska, Borben Vladović, Mladen Machiedo, Sonja Manojlović, Božica Pažur, Izvor Oreb, Frane Martinić, Tatjana Radovanić, Joško Božanić i drugi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim ovjenčanja maslinovim vjencem novi će "oliveatus" na "zidu od poezije" na središnjem selačkom trgu dobiti i mramornu ploču sa svojim imenom i godinom te stihovima po njegovu izboru koja će biti postavljena iduće godine. Pjesnička je manifestacija tako ove godine i započela otkrivanjem ploče prošlogodišnjem "oliveatusu" Petru Gudelju.

Prije početka pjesničkog susreta na Trgu Stjepana Radića, u župnoj je crkvi - svetištu Gospe Karmelske služena misa za preminule pregaoce "Croatie Redivive" Vladimira Pavlovića, Anđelka Novakovića i Nenada Valentina Borozana koju je predvodio splitsko - makarski nadbiskup u miru Ante Jurić.

Pjesničku manifestaciju "Croatia Rediviva" utemeljio je na krvavi uskrs 1991. godine Drago Štambuk.

(Hina) xdstr yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara